[UP]

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ Β΄ ΛΑΡΝΑΚΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ Φ.Α.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ/ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

 

1. ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ Φ.Α.

Η  εκδήλωση  αποτελεί το  επιστέγασμα των προσπαθειών που έκαναν οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά του συγκεκριμένου σχολείου για την υλοποίηση των υπό έμφαση στόχων (οδική ασφάλεια και υγιεινή διατροφή) που έθεσε  η σχολική μονάδα.

Το μάθημα της Φ.Α. συνέβαλε μέσα από τη διαθεματική προσέγγιση στην πιο πάνω προσπάθεια.

Ο συσχετισμός των κινητικών - αθλητικών δραστηριοτήτων με τους πιο πάνω στόχους, θεωρήθηκε ιδιαίτερα εποικοδομητικός γιατί στη Φυσική Αγωγή τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας, η μάθηση είναι ενεργητική και αναπτυξιακή και οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μέσα από ποικιλία ατομικών και ομαδικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής τα παιδιά είχαν αναπτύξει ομαδικές δεξιότητες και στάσεις συνεργασίας οι οποίες ενίσχυσαν θετικά την όλη προσπάθεια.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α΄ ΜΕΡΟΣ- ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ

Τα παιδιά με ποιήματα, τραγούδια, θεατρικά (που πολλά από αυτά τα έφτιαξαν οι ίδιοι ) έδωσαν  -ενώπιον των γονιών τους-  σαφέστατο μήνυμα ότι αγαπούν τη ζωή  γι αυτό την προσέχουν (μέσω οδικής ασφάλειας και υγιεινής διατροφής)

  

Β΄ ΜΕΡΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1.  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΠΑΙΔΙΩΝ (ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΤΑ ΤΑΞΗ)

2. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 10΄

3. ΚΥΚΛΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΓΗ  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ (ΤΟ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ - ΔΡΟΜΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ –Ο ΚΑΛΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΛΕΞΕΩΝ- ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΤΥΦΛΟΜΥΓΑΣ -ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ  ΚΑΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ ΚΑΜΒΑ-ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ  ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ)   Για την εναλλαγή υπήρχε ηχητικό σήμα.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

3.ΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
  1. Το ατέλειωτο πεζοδρόμιο – Οδική Ασφάλεια

Υλικά: 2 κρεβατάκια  & 4 σχοινάκια για κάθε ομάδα.

Στην τελική γραμμή τα παιδιά ενώνουν τα μαξιλαράκια και προχωρούν όλοι στο μαξιλαράκι που είναι μπροστά ενώ παίρνουν το μαξιλαράκι που είναι πίσω και το φέρνουν μπροστά για να μπορούν να προχωρήσουν. Τα 4 σχοινάκια τοποθετούνται σε κάποια απόσταση από την τελική γραμμή παράλληλα  και αντιπροσωπεύουν τη διάβαση. Τα παιδιά φτάνοντας στη διάβαση τους διασταυρώνουν προσεχτικά κρατώντας τα μαξιλαράκια και επιστρέφουν από εκεί που ξεκίνησαν με τον ίδιο τρόπο που ήρθαν.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ:

  1. Όλα τα παιδιά πρέπει να πατούν συνεχώς στα μαξιλαράκια.
  2. Tα μαξιλαράκια πρέπει να τοποθετούνται ενωμένα

 

2.    Δρομικό παιχνίδι διατροφής – Διατροφή

Υλικά: 1 κουτί με τρόφιμα – παιχνίδια & 4 κουτιά που αντιστοιχούν στα ΦΡΟΥΤΑ – ΛΑΧΑΝΙΚΑ- ΚΡΕΑΤΑ& ΨΑΡΙΑ  - ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

Τα παιδιά σε 4 ομάδες στις 4 εξωτερικές γωνιές του γηπέδου. Στο κέντρο του γηπέδου ένα κουτί με διάφορα τρόφιμα – παιχνίδια. Στα ενδιάμεσα των ομάδων υπάρχουν τέσσερα κουτιά με πινακίδες πάνω (ΦΡΟΥΤΑ – ΛΑΧΑΝΙΚΑ- ΚΡΕΑΤΑ& ΨΑΡΙΑ  - ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ) Βλ. Σχήμα 2.

Ο πρώτος της κάθε ομάδας τρέχει στο κέντρο, παίρνει ένα τρόφιμο-παιχνίδι, το τοποθετεί στο κατάλληλο κουτί, επιστρέφει στην ομάδα του και αγγίζει τον δεύτερο. Το παιχνίδι τελειώνει όταν αδειάσει το κουτί στο κέντρο. Ο παιδαγωγός καλεί όλα τα παιδιά και βλέπουν μαζί αν έκαναν λάθη. Σκοπός του παιχνιδιού δεν είναι να κερδίσει μια ομάδα αλλά να γίνουν όσον το δυνατό λιγότερα λάθη από ολόκληρη τη τάξη. Το παιχνίδι μπορεί να επαναληφθεί με στόχο τα παιδιά να ελαχιστοποιήσουν τα λάθη τους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ:

  1. Ανά πάσα στιγμή στο γήπεδο μπορούν να υπάρχουν μόνο μέχρι 4 παίχτες. Αν είναι περισσότεροι σημαίνει ότι κάποια παιδιά δεν περιμένουν να τους αγγίξει ο συμπαίχτης τους για να ξεκινήσουν άρα δεν τηρούνται οι κανόνες του παιχνιδιού.
  2. Να τοποθετούνται προσεχτικά τα τρόφιμα στα κουτιά. Να μην τα πετούν από απόσταση τα παιδιά.
  3. ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Σε μεγάλες τάξεις , στο μάθημα, ο διαχωρισμός των τροφίμων μπορεί να γίνει με βάση την περιεκτικότητα των τροφών σε ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ- ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ- ΛΙΠΗ- ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ.
  4. Παιχνίδια- τροφές μπορούν να κατασκευάσουν και οι ίδιοι μαθητές κολλώντας σε μικρά πλαστικά πιατάκια μακαρόνια, όσπρια, δημητριακά κ.τ.λ.

(σχ.2)

τα τρόφιμα- παιχνίδια  τρέχουν στο κέντρο - παίρνουν παιχνίδι  τοποθέτηση στο κατάλληλο κουτί

έλεγχος των κουτιών από την παιδαγωγό

 

3. Ο καλός οδηγός – Οδική Ασφάλεια

Υλικά: Για κάθε ομάδα  5-6 μαξιλαράκια, 3 σκουτεράκια, σήματα τροχαίας

Με τα μαξιλαράκια της γυμναστικής σχηματίζονται διαδρομές. 3 παιδιά ακολουθώντας διαφορετικές διαδρομές με τα σκουτεράκια τους προσπαθούν σε συγκεκριμένο χρόνο να οδηγήσουν  ακολουθώντας τα σήματα τροχαίας.  Τα άλλα παιδιά της ομάδας (τροχονόμοι)  παρατηρούν αν τα παιδιά που οδηγούν τηρούν τους κανονισμούς. Μετά αλλάζουν ρόλους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ:

1. Το παιδί παρατηρητής (τροχονόμος) αναλαμβάνει να προσέχει ένα οδηγό κάθε φορά  και ο ρόλος του  είναι να  βοηθά τον οδηγό αν ζητήσει βοήθεια και να τον προσέχει να οδηγεί προσεχτικά ακολουθώντας τα σήματα.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στα παιδιά ότι είναι συνυπεύθυνα για τη σωστή συμπεριφορά του οδηγού που έχουν αναλάβει και να βοηθούν.

2. Οι διαδρομές και τα σήματα ετοιμάζονται στο μάθημα του σχεδιασμού και της τεχνολογίας από παιδιά της Ε΄ και Στ΄τάξης και οι ομάδες είναι σε θέση να ετοιμάσουν τις διαδρομές τους.

3. ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Αντί σκουτεράκια στο μάθημα της Φ.Α. τα παιδιά μπορούν να κάνουν τις διαδρομές με διάφορες τρίπλες, με διάφορους τρόπους μετακίνησης, κτυπώντας μπάλα με ρακέττα και με όποιο άλλο τρόπο επινοήσουν τα παιδιά και ο εκπαιδευτικός.

 

4.   Σκυταλοδρομία λέξεων – Οδική Ασφάλεια & Διατροφή

Υλικά : Για κάθε ζευγάρι 2 πιατάκια,  1 λέξη κομμένη σε γράμματα

Τα παιδιά σε ζευγάρια. Στέκονται πίσω από το ένα πιατάκι και πρέπει να πάνε απέναντι στο άλλο πιατάκι  που είναι αναποδογυρισμένο και έχει μέσα τα γράμματα.(σχ.3) Ξεκινά ο πρώτος  παίρνει  ένα γράμμα και επιστρέφει και πάει το ζευγάρι του και  φέρνει άλλο γράμμα. Όταν φέρουν όλα τα γράμματα προσπαθούν να σχηματίσουν τη λέξη. Κερδίζει το κάθε ζευγάρι που ανακαλύπτει τη λέξη.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ:

  1. Οι λέξεις των ζευγαριών να έχουν τον ίδιο αριθμό γραμμάτων π.χ. ποδήλατο, ζυμαρικά κ.τ.λ.
  2. Ένα γράμμα να παίρνουν κάθε φορά.
  3. Να μην φωνάζουν την απάντηση αλλά να την αναφέρουν σιγά στον παιδαγωγό.
  4. Ο παιδαγωγός μπορεί να τους ζητήσει να την βάλουν και σε πρόταση και να του την αναφέρουν.
  5. ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Στο μάθημα της Φ.Α. η σκυταλοδρομία των ζευγαριών μπορεί να γίνει με σκουτεράκια τρίπλες κ.τ.λ.

(σχ.3)

τρέχουν να πάρουν ένα γράμμα  προσπάθεια σχηματισμού της λέξης  τα παιδιά σχηματίζουν τις λέξεις

5.  Παραλλαγή Τυφλόμυγας – Διατροφή

Υλικά: Για κάθε παιδί ένα φρούτο ή λαχανικό & ύφασμα για δέσιμο ματιών

Τα παιδιά σε κύκλο περπατούν. Κρατούν από ένα φρούτο ή λαχανικό. Ένα παιδί στη μέση του κύκλου έχει δεμένα τα μάτια και προσπαθεί να πιάσει κάποιον. Όταν τον πιάσει προσπαθεί χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις του εκτός της όρασης  να καταλάβει τι κρατά το παιδί που έπιασε. Αν τα καταφέρει αλλάζουν ρόλους.

6. Ζωγραφική Τυπογραφία σε καμβά – Οδική Ασφάλεια & Διατροφή

 

7.  Επιτραπέζια Παιχνίδια – Οδική Ασφάλεια & Διατροφή

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

4. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ/ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

1.      H εκδήλωση που έγινε σε ευχαρίστησε; ΝΑΙ/ΟΧΙ

2.      Γιατί; _____________________________

3.      Ποια δραστηριότητα σου άρεσε περισσότερο; Υπογράμμισε: Ζωγραφική, Τυφλόμυγα, Επιτραπέζια, Διαδρομές με σκουτεράκια, Περπατώ στο πεζοδρόμιο, Φτιάχνω ομάδες τροφών, Σχηματίζω λέξεις.

4.      Ποια δραστηριότητα σου άρεσε λιγότερο;

_____________________________________

5.      Για ποιο λόγο νομίζεις οργανώσαμε αυτές τις δραστηριότητες;

_____________________________________

6.      Γράψε μια πρόταση που να δείχνει τι έμαθες από την όλη εκδήλωση.

_____________________________________

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ