ΠΑΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΩΤΗΡΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΓΕΝΙΚΑ

ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΜΕ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ/ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΝΙΚΑ

1.ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ

" Ακούω, ξεχνάω. Βλέπω, θυμάμαι. Κάνω καταλαβαίνω." Σκοπός  λοιπόν η ενεργητική μάθηση. Τα παιδιά να παίξουν , να βιώσουν τα παραδοσιακά μας παιχνίδια. Όλα τα παιδιά να παίξουν όλα τα παιχνίδια.

Στόχοι εκπαιδευτικού Φ.Α. για τη διοργάνωση των παιχνιδιών

1. Ισότιμη συμμετοχή .

2. Η νίκη δεν είναι το παν.

3. Τηρούμε τους κανονισμούς του παιχνιδιού .

4.. Ξέρουμε να χάνουμε.

5. Αναγνωρίζουμε και χειροκροτούμε τις ωραίες προσπάθειες των αντιπάλων. 

6. Παίζοντας διασκεδάζουμε!!!

7.Να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα μας και να  μπορούμε να τα διαχειριζόμαστε.

2. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Τα παιδιά θα περνούσαν κυκλικά από όλα τα παιχνίδια Ο Α΄κύκλος (Α΄Β΄Γ΄) είχε σε ξεχωριστό χώρο τους σταθμούς των παιχνιδιών από το Β΄κύκλο (ΔΈ΄Στ΄). Τα παιχνίδια σε αριθμό ήταν τόσα όσα τα τμήματα (6 για τον Α΄ κύκλο και 8 για το Β΄κύκλο).

Τα παιδιά έμεναν στο σταθμό για  συγκεκριμένο χρόνο. Στο χρόνο αυτό και παρακολουθούσαν το παιχνίδι και έπαιζαν. Τα παιδιά άλλαζαν σταθμό μετά από ένα συγκεκριμένο ηχητικό σήμα που ήταν διαφορετικό για το κάθε κύκλο έτσι ώστε  η εκδήλωση να λήξει  την ίδια ώρα και για τους 2 κύκλους.

Κάθε δάσκαλος ήταν υπεύθυνος για ένα παιχνίδι και ήταν υπεύθυνος για τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Μετά το ηχητικό σήμα που σήμαινε τη λήξη του παιχνιδιού ο δάσκαλος έστελνε τα παιδιά στον επόμενο σταθμό.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

1.    ΣΑΚΚΟΥΛΟΔΡΟΜΙΕΣ: Όλοι οι παίχτες που θα λάβουν μέρος, μπαίνουν ο κάθε ένας  μέσα σε μια σακκούλα και την κρατούν με τα χέρια στο ύψος της μέσης. Στέκουν σε μια γραμμή και με το σύνθημα  προσπαθούν να φτάσουν στο τέρμα. Όποιος φτάσει πρώτος είναι ο νικητής  

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Τα παιδιά σε ζευγάρια βάζουν από ένα πόδι μέσα στη σακκούλα  και προσπαθούν να φτάσουν στο τέρμα

2. ΣΧΟΙΝΙ: Τα παιδιά χωρίζονται σε 2 ομάδες και πιάνουν δεξιά και αριστερά  από την μέση ενός σχοινιού. Στην μέση του σχοινιού που κρατούν οι 2 πρώτοι των ομάδων σχηματίζουμε στο έδαφος μια γραμμή. Με το σύνθημα ξεκινούν όλοι με δύναμη να τραβούν το σχοινί με στόχο να τραβήξουν τους αντίπαλους στην πλευρά τους. Κερδίζει η ομάδα που θα καταφέρει να φέρει τους αντιπάλους στην πλευρά της.  

3.  ΣΚΑΤΟΥΛΙΚΑ: Μέσα σε ένα κύκλο με διάμετρο περίπου 20 εκ τοποθετούνται 7-8 πλακουτσωτές πέτρες η μια πάνω στην άλλη (σκατούλικα). Ένας παίχτης είναι ο φύλακας (σκατουλάρης). Οι υπόλοιποι παίχτες (ο καθένας έχει την πέτρα του) στέκονται πίσω από μια γραμμή 5-6  μέτρων από τα σκατούλικα και ρίχνουν την πέτρα τους για να χαλάσουν τη σωρό. Αν κάποιος χαλάσει τη σωρό τρέχουν για να πάρουν πίσω την πέτρα τους πρωτού ο φύλακας  φτιάξει το σωρό γιατί τότε θα έχει το δικαίωμα να τους κυνηγήσει και όποιο πιάσει προτού περάσει τη γραμμή γίνεται εκείνος σκατουλάρης .

 

4. ΛΙΓΚΡΙ : Βάζουμε 2 πέτρες σε απόσταση 30 εκ. και είναι η ονομαζόμενη νισκιά. Πάνω σε αυτές τις 2 πέτρες βάζουμε ένα ξύλο, το λιγκρί. Ο κάθε παίχτης αφού σηκώσει το λιγκρί με μια πιο μεγάλη βέργα (λικρίβεργα) το κτυπά. Όποιος το πάρει πιο μακριά κερδίζει  

 5. ΔΑΚΚΑΝΟΥΡΑ: Πάνω στη άκρη ενός  ξύλου δένουμε μαλλί μήκους 40- 50 εκ. Στην άλλη άκρη του μαλιού δένουμε μια καραμέλλα (κανονικά βραστό αυγό) Ο αρχηγός (ή ο Παιδαγωγός) κρατά το ξύλο και τα περνά την καραμέλλα από το στόμα των παιδιών που κάθονται κυκλικά και με χέρια πίσω προσπαθούν να πιάσουν την καραμέλαμόνο με το στόμα. Όποιος τα καταφέρει παίρνει την καραμέλα και γίνεται εκείνος αρχηγός.  

 6. ΑΥΚΑ ΑΥΚΑ ΠΟΥΛΩ ΤΑ: Τα παιδιά κάθονται κυκλικά  και τραγουδούν « Αυκά αυκά πουλώ τα του θκειού μου του Κολόκα που κάμνει κολοκούθκια τζαι τρων τα κοπελούθκια» Ένα παιδί χοροπηδά γύρω από τα παιδιά που κάθονται και αφήνει το μαντηλάκι που κρατά πίσω από την πλάτη ενός παιδιού που κάθεται. Μολις το παιδί που έχει πίσω του το μαντηλάκι το παίρνει και κυνηγά το παιδί που του το άφησε.Αν δεν το φτάσει και καθίσει στη θέση του γίνεται εκείνο ο Κολόκας.  

 

 7. ΖΙΖΙΡΟΣ:  Ένας από τους παίχτες γυρίζει την πλάτη και βάζει τα χέρια κοντά στο πρόσωπό του, για να μην βλέπει. Το ένα του χέρι το φέρνει κάτω από τον ώμο του και ανοίγει την παλάμη προς τα πάνω. Ένας παίχτης τον κτυπά στην ανοιχτή παλάμη και όλοι αρχίζουν να φωνάζουν Ζζζζζ. Ο παίχτης προσπαθεί να μαζέψει ποιος τον κτύπησε για να αλλάξουν θέση.  

8. ΤΥΦΛΟΜΥΓΑ : Ένα παιδί έχει τα μάτια δεμένα  και προσπαθεί να πιάσει ένα από τα παιδιά που βρίσκονται γύρω του. Όταν πιάσει κάποιο προσπαθεί να μαντέψει ποιος είναι. Αν τα καταφέρει αλλάζουν θέσεις.  

9. ΚΥΝΗΓΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΤΣΕΤΑ: Τα παιδιά στέκουν σε κύκλο. Αυτός που κρατά την πετσέτα ξεκινά και κτυπά με την πετσέτα ένα άλλο παιδί που για να γλυτώσει πρέπει να σταθεί μπροστά από ένα άλλο παιί που γίνεται εκείνος ο κυνηγημένος.  

 

10. ΓΕΡΟ ΓΕΡΟ ΒΑΣΙΛΙΑ: Ένα παιδί είναι ο βασιλιάς. Οι υπόλοιποι μυστικά συμφωνούν ένα επάγγελμα που θα μιμηθούν. Πηγαίνουν μπροστά από το βασιλιά τραγουδώντας « Καλημέρα γέρο γέρο βασιλιά με τα 12 σπαθιά θέλουμε δουλειά» Ο βασιλιάς απαντά: « Σαν τι δουλειά;» και τα παιδιά απαντούν: « Σαν κι αυτή που βλέπεις» και μιμούνται το επάγγελμα που συμφώνησαν. Αν ο βασιλιάς το βρει δικαιούται να κυνηγήσει τα παιδιά και όποιο πιάσει πριν να περάσει τη γραμμή γίνεται εκείνο ο βασιλιάς.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1. ΚΥΚΛΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΓΗ  ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

Α΄ ΚΥΚΛΟΣ

ΔΑΚΚΑΝΟΥΡΑ – ΑΥΚΑ ΑΥΚΑ ΠΟΥΛΩ ΤΑ- ΣΑΚΚΟΥΛΟΔΡΟΜΙΕΣ – ΤΡΑΒΗΓΜΑ ΣΧΟΙΝΙΟΥ – ΓΕΡΟ ΓΕΡΟ ΒΑΣΙΛΙΑ – ΖΙΖΙΡΟΣ

 

Β΄ΚΥΚΛΟΣ

ΖΙΖΙΡΟΣ – ΔΑΚΚΑΝΟΥΡΑ – ΣΑΚΚΟΥΛΟΔΡΟΜΙΕΣ – ΣΚΑΤΟΥΛΙΚΑ – ΛΙΓΚΡΙ – ΚΥΝΗΓΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΤΣΕΤΑ – ΤΥΦΛΟΜΥΓΑ – ΤΡΑΒΗΓΜΑ ΣΧΟΙΝΙΟΥ

3.  ΜΑΖΕΜΑ ΥΛΙΚΩΝ - 10΄ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

4. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ  

5. ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΜΕ

·        ΞΥΛΑ  (ΓΙΑ ΔΑΚΚΑΝΟΥΡΑ)

·        ΜΑΛΛΙ

·       ΚΟΥΦΕΤΕΣ

·       ΜΑΝΤΗΛΙΕΣ ( ΓΙΑ ΤΥΦΛΜΓ. ΑΥΚΑ..  ΚΥΝΗΓΙ...)

·      ΣΑΚΟΥΛΕΣ

·        ΣΧΟΙΝΙΑ (ΓΙΑ ΤΡΑΒΗΓΜΑ)

·        4  ΤΟΥΒΛΑ  (ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΓΚΡΙ)- ΒΑΛΑΜΕ ΚΩΝΟΥΣ

·        1 ΣΚΟΥΠΟΞΥΛΟ (ΚΟΜΜΕΝΟ ½ ΚΑΙ 25 ΕΚ)-ΛΙΓΚΡΙ

·       ΠΛΑΚΟΥΤΣΩΤΕΣ ΠΕΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΑΤΟΥΛΙΚΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

  1. Νευρίασα όταν _______________________
  2. Ενθουσιάστηκα όταν ___________________
  3. Ένιωσα περήφανος όταν ________________
  4. Φοβήθηκα όταν _______________________
  5. Ένιωσα ντροπή όταν  ___________________
  6. Ήμουν συμπονετικός όταν _______________
  7. Ήμουν ευτυχισμένος όταν____________
  8. Η εκδήλωση αυτή δεν μου άρεσε / μου άρεσε  γιατί_________________________________

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ