[UP]

Ο αθλητισμός μετατρέπεται σε ανάγκη

Άσκηση εναντίον άγχους

ΓΡΑΦΕΙ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Η συστηματική άσκηση επιδρά ευνοϊκά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, αφού μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη και ενισχύει την αυτοπεποίθηση

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, σε συνδυασμό με την πρόοδο και την τεχνολογία, απομάκρυναν τον άνθρωπο περισσότερο παρά ποτέ από τη φύση του. Ο σύγχρονος άνθρωπος, έχει σήμερα τη δυνατότητα να διεκπεραιώνει όλες του τις εργασίες, παραμένοντας ακίνητος και έχοντας ως μόνο μέσο επικοινωνίας τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η έλλειψη επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους, αλλά και οι καθημερινοί αυξανόμενοι ρυθμοί πίεσης, μεγιστοποιούν το άγχος, το οποίο στους περισσότερους συνοδεύεται από κάπνισμα, παχυσαρκία, λανθασμένη διατροφή, νευρική υπέρταση και άλλα, με αποτέλεσμα, παθήσεις όπως το έμφραγμα, το μεταβολικό σύνδρομο, χρόνιες πνευμονοπάθειες, νεοπλασίες και κατάθλιψη, να παραμένουν σε ψηλά ποσοστά και να επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα ζωής. Ο αθλητισμός αποτελεί την απάντηση σε όλα αυτά, σύμφωνα με τον παθολόγο Κώστα Σχίζα, ο οποίος υποστηρίζει πως στις μέρες μας, η άσκηση, από ιδέα μετατρέπεται σε ανάγκη. "Ανάγκη για διατήρηση της ψυχικής και σωματικής υγείας που φθίνει, καθώς η σύγχρονη ζωή γίνεται πιο αγχώδης και πιο απαιτητική".
Η συστηματική άσκηση, κυρίως με τη μορφή της ψυχαγωγικής ενασχόλησης, διαπιστώθηκε σύμφωνα με τον Δρ. Σχίζα, ότι επιδρά ευνοϊκά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. "Έτσι βελτιώνεται η φυσική επάρκεια του ατόμου, μειώνεται το άγχος και η κατάθλιψη, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και διατηρείται κάτι πολύ σημαντικό, η ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης στην τρίτη ηλικία".

Αναλόγως ηλικίας
Η ηλικία, καθώς και η κατάσταση της υγείας μας, διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στα διάφορα είδη άθλησης, σύμφωνα με τον Δρ. Σχίζα, γι' αυτό όσοι αθλούνται, θα πρέπει να γνωρίζουν την κατάσταση της υγείας τους. Για να είναι ωφέλιμο και ανώδυνο ένα πρόγραμμα άσκησης, θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον στην αρχή εξειδικευμένα, λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες που προαναφέραμε (υγεία και ηλικία). Όπως εξηγεί ο κ. Σχίζας, η "δόση" της άσκησης που συνιστάται ώστε να είναι αποτελεσματική, είναι 4-6 φορές την εβδομάδα, διάρκειας 30-60 λεπτών. "Με τη φυσική αυτή δραστηριότητα πρέπει το άτομο να καίει 800-2000 θερμίδες τη βδομάδα".
Η άσκηση πρέπει να διακόπτεται άμεσα, σύμφωνα με τον κ. Σχίζα, όταν εμφανίζεται έντονη ζάλη, τάση για λιποθυμία, έντονο αίσθημα παλμών, εμφάνιση θωρακικού πόνου, δύσπνοια, έντονη ωχρότητα και ανεξήγητο αίσθημα αδιαθεσίας και σύγχυσης.

Πλεονεκτήματα άθλησης
Όπως εξηγεί στον "Π" ο Κώστας Σχίζας, η άσκηση συνδέεται με την επιτυχή αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, την πρόληψη της οστεοπόρωσης, ορισμένων ειδών καρκίνου, τη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου και της υπέρτασης. Επίσης, η άσκηση προσφέρει ποιότητας ζωής σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, καθώς βελτιώνει την αερόβια ικανότητα, την αντοχή και ισχύ των σκελετικών μυών, συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ψυχολογίας των ασθενών, μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη και αυξάνει το αίσθημα της αυτοεκτίμησης και της ανεξαρτησίας.

ΠΟΛΙΤΗΣ - 23/03/2006, Σελίδα: 49

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ