Up ]

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΗΜΕΙΩΣΗ!!! 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ FISTBALL

Το Fistball ως ομαδικό άθλημα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

bullet1.Γήπεδο και εξοπλισμός

bullet2. Ομάδα 

bullet3. Χρόνος αγώνα 

bullet4. Ράλι 

bullet5. Κτύπημα 

bullet6.Σέρβις 

bullet7. Επιστροφή και πάσα 

bullet8. Βαθμολογία 

bullet9. Διαιτητές

bullet10. Ποινές 

 

Κανονισμοί Fistball

ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ

Το Fistball ως ομαδικό άθλημα

Δύο ομάδες αποτελούμενες από 5 παίκτες η κάθε μια παίζουν η μια εναντίον της άλλης σε ένα γήπεδο το οποίο είναι χωρισμένο σε δύο μισά με μια ορατή (σχηματισμένη) γραμμή και ένα δίκτυο ή σχοινί σε ύψος 2 μέτρων.

 Ο σκοπός της κάθε ομάδας είναι να κτυπήσει την μπάλα πέρα και πάνω από το δίκτυο ή σχοινί με τέτοιο τρόπο ώστε ο αντίπαλος να αποτύχει να επιστρέψει την μπάλα.

 Ένα ράλι συνεχίζεται μέχρι μία από τις δύο ομάδες υποπέσει σε λάθος ή επέλθει οποιαδήποτε άλλη διακοπή.

Οποιοδήποτε λάθος γίνει από μια ομάδα μετράει ως πόντος για τους αντιπάλους.

 Νικήτρια είναι η ομάδα η οποία:

-         έχει κερδίσει 2 ή 3 σετ σε ένα αγώνα των σετ

-         έχει επιτύχει τους περισσότερους πόντους σε ένα αγώνα χρονομετρημένο.

επιστροφή

  ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

 Οι κανονισμοί είναι έγκυροι τόσο για αγώνες που διεξάγονται σε κλειστή αίθουσα όσο και για αγώνες που διεξάγονται σε γήπεδο.  Διαφοροποιήσεις και συμπληρώσεις που γίνονται για αγώνες σε κλειστή αίθουσα περιγράφονται ξεχωριστά.  Υπάρχουν ειδικοί κανονισμοί για νεαρούς παίκτες.

 

1 Γήπεδο και εξοπλισμός

 

1.1              Το γήπεδο είναι ένα σχηματισμένο ορθογώνιο, 50 μέτρα μήκος και 20 μέτρα πλάτος.  Η επιφάνεια θα πρέπει να είναι ένα επίπεδο γήπεδο από χορτάρι.

Αγώνες κάτω από προβολείς επιτρέπονται.

 

Σε κλειστή αίθουσα

 Το γήπεδο είναι ένα σχηματισμένο ορθογώνιο, 40 μέτρα μήκος και 20 μέτρα πλάτος. 

 Οι οργανώσεις-μέλη είναι ελεύθεροι να καθορίσουν μικρότερα μεγέθη.

 1.1.1        Το γήπεδο χωρίζεται σε δύο μισά (ένα για κάθε ομάδα) με μια σχηματισμένη κεντρική γραμμή.  Κάθε μισό έχει μια γραμμή του σέρβις η οποία είναι σχηματισμένη παράλληλα σε αυτή την κεντρική γραμμή σε απόσταση 3 μέτρων.

 1.1.2        Οι γραμμές των εξωτερικών ορίων, η κεντρική γραμμή και οι γραμμές των σέρβις πρέπει να είναι ευδιάκριτες.  Οι γραμμές των εξωτερικών ορίων αποτελούν μέρος του γηπέδου, η κεντρική γραμμή ανήκει και στα δύο μισά του γηπέδου.

Όταν η μπάλα αγγίξει αυτές τις γραμμές θεωρείται «μέσα».

 Σε κλειστή αίθουσα

Θεωρείται λάθος εάν η μπάλα έρθει σε επαφή με τον τοίχο.

 Για σκοπούς άμυνας και πασαρίσματος, ολόκληρη η οροφή θεωρείται μέρος του γηπέδου; όταν η μπάλα αγγίξει την οροφή θεωρείται ακόμα σε πεδιά.   Εάν η μπάλα έρθει σε επαφή με την οροφή στο σέρβις ή στην επιστροφή στο αντίπαλο μισό, θεωρείται σφάλμα της ομάδας που είχε στην κατοχή της την μπάλα (και διέπραξε το σφάλμα).  Όλα τα αντικείμενα που είναι στερεωμένα και δεν μετακινούνται θεωρούνται μέρος της οροφής ή του τοίχου.

 1.1.3        Οι γραμμές πρέπει να είναι πλάτους μεταξύ 5 και 12 εκατοστών.

 1.2              Τα παρακάτω πρέπει να περικλείονται μεταξύ δύο κάθετων πόλων (ανεξάρτητα στηριζόμενων) ύψους 2 μέτρων.  Οι πόλοι τοποθετούνται στο σημείο που τέμνεται η κεντρική γραμμή με τις γραμμές εξωτερικών ορίων.

-         ένα δίχτυο, το οποίο είναι πλάτους μεταξύ 3 και 6 εκατοστών αν μετρηθεί κάθετα, ή

-         μια κορδέλα η οποία είναι πλάτους μεταξύ 3 και 6 εκατοστών αν μετρηθεί κάθετα, ή

-         ένα σχοινί το οποίο είναι  πλάτους μεταξύ 5 και 8 χιλιοστών αν μετρηθεί κάθετα.

 Δίκτυα (κορδέλες και σχοινιά) μπορούν να γίνουν αποδεκτά μόνο αν είναι χρωματισμένα ευδιάκριτα με ένα ανοικτό και σκούρο χρώμα εναλλάξ σε τμήματα των 15 μέχρι 20 εκατοστών. 

Σε κλειστή αίθουσα

 Αν η χρήση ανεξάρτητα στηριζόμενων πόλων δεν είναι δυνατή, οι πόλοι μπορούν επίσης να στερεώνονται στο πάτωμα ή στον τοίχο.

 Αν οι πόλοι δεν μπορούν να είναι τοποθετημένοι στο σημείο που τέμνεται η κεντρική γραμμή με τη γραμμή εξωτερικών ορίων, αυτό το σημείο μπορεί να διευκρινιστεί με υποκατάστατους πόλους (π.χ. πόλους άλματος εις ύψος).

 Δεν θεωρείται σφάλμα εάν η μπάλα ή παίκτης αγγίξει τα σημεία που στηρίζονται οι πόλοι, ή άλλους πόλους έξω από το σημείο που τέμνεται η κεντρική γραμμή με τις γραμμές εξωτερικών ορίων.???

 Η επιμήκυνση του δικτύου (κορδέλας ή σχοινιού) θεωρείται σημείο στήριξης πόλου; Επαφές από μπάλα ή παίκτη με αυτό δεν θεωρούνται σφάλματα, όμως επαφή από μπάλα ή παίκτη με σημεία των πόλων που βρίσκονται σε σημείο υψηλότερο των 2 μέτρων θεωρείται σφάλμα.

 1.3              Θεατές, γειτονικά γήπεδα και άλλα εμπόδια πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστο 6 μέτρα μακριά από τις πλάγιες γραμμές και 8 μέτρα μακριά από τις τελικές γραμμές.  Το run out πρέπει να είναι ευδιάκριτα σχηματισμένο με διακεκομμένη γραμμή. 

Σε κλειστή αίθουσα

 Το run out πρέπει να είναι τουλάχιστο 0.50 μέτρα (για τις πλάγιες γραμμές) και 1 μέτρο (για τις τελικές γραμμές).

 1.4              Η μπάλα του Fistball είναι μια μπάλα φουσκωμένη με αέρα.  Το βασικό της χρώμα είναι λευκό, αλλά μέχρι το 20% της επιφάνειας της μπορεί να αποτελείται από μερικά μικρότερα έγχρωμα τμήματα.  Η μπάλα πρέπει να είναι τελείως φουσκωμένη.

 Στην αρχή κάθε παιγνιδιού η μπάλα πρέπει να ικανοποιεί τις ακόλουθες προδιαγραφές:

- βάρος              350 – 380   γραμμάρια (άνδρες)

                                    320 – 350   γραμμάρια (γυναίκες)

- περιφέρεια                   65 -    68   εκατοστά

- πίεση αέρα                0.55 – 0.75  bar

 1.5              Πριν αρχίσει ο αγώνας, οι αρχηγοί των δύο ομάδων κάνουν κλήρωση υπό την εποπτεία του διαιτητή.

Ο νικητής επιλέγει το γήπεδο ή το σέρβις.  Ο άλλος αρχηγός επιλέγει μια από τις επιλογές που απέμειναν. 

1.6              Κάθε ομάδα παρέχει μια τουλάχιστο μπάλα που να ικανοποιεί τις προαναφερθείσες προδιαγραφές.  Όλες οι μπάλες επιθεωρούνται από το διαιτητή πριν από την έναρξη κάθε παιγνιδιού.

Οι μπάλες που δεν χρησιμοποιούνται παραμένουν υπό τον έλεγχο του διαιτητή. 

1.6.1        Αν μια ομάδα δεν παράσχει μια μπάλα πριν από την έναρξη του παιγνιδιού, τότε δεν δικαιούται να εισαγάγει την μπάλα της κατά το υπόλοιπο του αγώνα. 

1.6.2        Αν καμιά από τις ομάδες δεν παράσχει μια μπάλα προδιαγραφών, ο αγώνας δεν θα διεξαχθεί.  Ο υπεύθυνος οργανωτής αποφασίζει για την λήψη τιμωρητικών μέτρων. 

1.6.3        Ο διαιτητής μπορεί να εισάξει στον αγώνα μια άλλη μπάλα η οποία έχει ελεγχθεί πριν από την έναρξη του αγώνα, αν η μπάλα με την οποία διεξαγόταν ο αγώνας δεν επιστραφεί αμέσως, έχει χαθεί ή έχει καταστεί μη χρησιμοποιήσιμη ή δεν πληροί τις προδιαγραφές. 

1.6.4        Αν η ομάδα έχει δώσει περισσότερες από μια μπάλες, ο αγώνας θα συνεχισθεί αμέσως με μια από αυτές τις άλλες μπάλες.  Περαιτέρω ανταλλαγή μπαλών δεν επιτρέπεται σε αυτή την περίπτωση.

Αν η ομάδα παρείχε μόνο μια μπάλα, ο αγώνας θα συνεχιστεί αμέσως με την μπάλα του αντιπάλου με την προϋπόθεση ότι αυτή η μπάλα θεωρείται χρησιμοποιήσιμη. 

1.6.5        Αν μια ομάδα δεχθεί την μπάλα του αντιπάλου, έχει με αυτό τον τρόπο δεχθεί όλες τις μπάλες που παρέχει ο αντίπαλος.

Ο αγώνας θα συνεχισθεί με άλλες μπάλες αν η πρώτη μπάλα δεν επιστραφεί αμέσως, έχει χαθεί ή έχει καταστεί μη χρησιμοποιήσιμη.  Περαιτέρω ανταλλαγή μπαλών δεν επιτρέπεται σε αυτή την περίπτωση. 

1.7              Η Διεθνής Ομοσπονδία Fistball (IFF) μπορεί να δώσει άδεια ή να προδιαγράψει ειδικούς τύπους μπαλών, δικτύων, κορδελών ή σχοινιών για διεθνείς αγώνες.

Οι εθνικές ομοσπονδίες-μέλη μπορούν να κάνουν το ίδιο για εθνικούς αγώνες. 

Σημειώσεις: 

Οι εθνικές ομοσπονδίες-μέλη μπορούν να επιτρέψουν αλλαγές-παρακάμψεις  από τους πιο πάνω κανονισμούς για τις διαστάσεις του γηπέδου, το ύψος του δικτύου (κορδέλας/ σχοινιού) και το βάρος της μπάλας για αγώνες γυναικών, ηλικιωμένων και νέων. επιστροφή

2     Ομάδα 

2.1              Μια ομάδα αποτελείται από 5 παίκτες και 3 αναπληρωματικούς οι οποίοι αποτελούν μέρος της ομάδας από την πρώτη τους είσοδο στον αγώνα.  Τουλάχιστο 4 παίκτες πρέπει να παίζουν, αλλά ένας πέμπτος μπορεί να εισέλθει οποιαδήποτε στιγμή (αυτό είναι γνωστό ως συμπλήρωση).

 2.1.1        Αλλαγές μεταξύ των 8 παικτών μπορούν να γίνουν χωρίς περιορισμό. 

2.1.2        Αλλαγές μπορούν να γίνουν μόνο μετά την συμπλήρωση ενός ράλι με προηγούμενη γνωστοποίηση στον διαιτητή

Αλλαγή (είσοδος και έξοδος) πρέπει να διεξαχθεί στην γραμμή του σέρβις κάθε ομάδας.          

Και οι δύο ομάδες μπορούν να κάνουν αλλαγές αν ο αγώνας έχει διακοπεί από τον διαιτητή.

Αν μία αλλαγή γίνει χωρίς να δηλωθεί στο διαιτητή ή υπάρχουν περισσότεροι από 5 παίκτες στο γήπεδο, ο διαιτητής διακόπτει τον αγώνα και δίνει ένα πόντο στους αντιπάλους.

Αν η ομάδα η οποία δεν σερβίρει ανακοινώσει μια αλλαγή, ο διαιτητής πρέπει να κάνει βέβαιο ότι η αλλαγή θα διεξαχθεί πριν από την έναρξη του νέου ράλι.  

2.1.3.      Οι αλλαγές πρέπει να διεξάγονται χωρίς καθυστέρηση. 

2.2              Ένας από τους παίκτες είναι ο αρχηγός της ομάδας και επομένως πρέπει να διακρίνεται από φορώντας ένα περιβραχιόνιο.  Αυτός (αυτή) είναι ο μόνος που μπορεί να μιλά ως αντιπρόσωπος της ομάδας κατά τη διάρκεια του αγώνα και είναι υπεύθυνος για την είσοδο και την έξοδο της ομάδας. (farewell) 

2.2.1        Ο αρχηγός συνεχίζει να εκτελεί το καθήκον του έστω και αν αντικατασταθεί εκτός εάν πρέπει να εγκαταλείψει το γήπεδο λόγω τραυματισμού ή λόγω αποβολής.  Σε αυτή την περίπτωση η ομάδα πρέπει να υποδείξει ένα άλλο αρχηγό. 

2.3              Κάθε ομάδα πρέπει να φορεί μια στολή (strip) μορφή και χρώμα. 

2.3.1        Κιτς με κοντό ή μακρύ μανίκι θεωρούνται στολή. 

2.3.2        Η χρησιμοποίηση του κάτω μέρους μακριάς αθλητικής φόρμας δεν επιτρέπεται. 

Η Διεθνής Ομοσπονδία Φίστμπολ ή οι ομοσπονδίες-μέλη μπορούν να επιτρέπουν διάφορα παντελόνια με την προϋπόθεση ότι όλοι οι παίκτες φοράνε τα ίδια παντελόνια στολής, σε ίδιο στυλ και χρώμα. 

2.3.3        Παπούτσια με καρφιά απαγορεύονται. επιστροφή

3             Χρόνος αγώνα 

3.1              Ο αγώνας παίζεται σε σετ. 

3.1.1    Ο αγώνας έχει συμπληρωθεί μόλις μια ομάδα έχει κερδίσει 2 σετ. 

3.1.2    Μια ομάδα κερδίζει ένα σετ αν έχει κερδίσει 20 πόντους με διαφορά 2 τουλάχιστον πόντων.

Ένα σετ τελειώνει μόλις μια ομάδα έχει κερδίσει 25 πόντους ανεξάρτητα από τη διαφορά πόντων, π.χ. 25:24. 

3.1.3        Μετά το τέλος κάποιου σετ, γίνεται αλλαγή γηπέδων, επιλογή μπάλας και αλλαγή στο σέρβις. 

3.1.4        Αν χρειαστεί ένα τρίτο σετ, γίνεται και πάλι κλήρωση.  Μόλις μια ομάδα κερδίσει 10 πόντους, γίνεται αλλαγή γηπέδων, επιλογή μπάλας και αλλαγή στο σέρβις. 

3.1.5        Το διάλειμμα μεταξύ των σετ δεν πρέπει να υπερβαίνει τα  δύο λεπτά. 

Πρώτη Σημείωση 

Οι εξαιρέσεις που ακολουθούν στις παραγράφους 3.1 μέχρι 3.1.5 είναι έγκυρες για μονούς αγώνες (ένας αγώνας την ημέρα): 

3.1.6    Ένας αγώνας τελειώνει μόλις μια ομάδα έχει κερδίσει τρία σετ. 

3.1.7    Πριν από ένα τέταρτο σετ, το διάλειμμα διαρκεί 10 λεπτά. 

3.1.8        Πριν από ένα πέμπτο σετ, γίνεται ξανά κλήρωση.  Μόλις μια ομάδα κερδίσει 10 πόντους, γίνεται αλλαγή γηπέδων, επιλογή μπάλας και αλλαγή στο σέρβις. 

Δεύτερη Σημείωση           

Οι ομοσπονδίες-μέλη είναι ελεύθερες να θέσουν ως τέλος ενός σετ τη στιγμή που μια ομάδα έχει συμπληρώσει 15 πόντους. 

Σε αυτή την περίπτωση ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις από τις παραγράφους 3.1- 3.1.8: 

3.2.1        Μία ομάδα έχει κερδίσει ένα σετ εάν έχει κερδίσει 15 πόντους με διαφορά τουλάχιστο 2 πόντους.  Σε αντίθετη περίπτωση το σετ συνεχίζεται μέχρι μια από τις ομάδες να κερδίσει με 2 πόντους διαφορά. 

Κάθε σετ τελειώνει μόλις μια ομάδα έχει συμπληρώσει 20 πόντους. (μπορεί να προκύψει η περίπτωση (20:19)). 

3.2.2        Πριν από ένα τρίτο ή πέμπτο σετ γίνεται και πάλι κλήρωση.  Μόλις μια ομάδα έχει κερδίσει 8 πόντους γίνεται αλλαγή γηπέδων, επιλογή μπάλας και σέρβις. 

Τρίτη σημείωση           

Η Διεθνής Ομοσπονδία Φίστμπολ ή οι ομοσπονδίες-μέλη μπορούν επίσης να θέσουν χρονικό όριο στους αγώνες με σετ. Σε αυτή την περίπτωση ισχύουν οι ακόλουθες συμπληρώσεις στις παραγράφους 3.1- 3.1.8: 

3.3       Κάθε σετ τελειώνει σε 15 λεπτά ακόμα κι αν η διαφορά δεν είναι μεγαλύτερη από ένα πόντο. 

3.3.1        Αν το σετ τελειώνει με draw ισοπαλία?? Τότε συνεχίζεται μέχρι μία ομάδα να κερδίσει με 2 πόντους διαφορά. 

Αν ο χρόνος ενός σετ τελειώσει κατά τη διάρκεια ενός ράλι, το ράλι διακόπτεται και ξαναρχίζει με το τελευταίο σέρβις. 

Εάν το τέλος του χρόνου ενός σετ πέσει στην ίδια στιγμή με το τέλος του ράλι, το επόμενο ράλι αρχίζει με σέρβις από την ομάδα που τελευταία είχε υποπέσει σε σφάλμα. 

3.3.2        Η έναρξη και η λήξη ενός σετ με χρόνο υποδεικνύεται ακουστικά.  Κάθε σετ τελειώνει με κόρνα?? με τα τελευταία 5 δευτερόλεπτα να μετρούνται μεγαλόφωνα. 

Χαμένος χρόνος που προκλήθηκε με σταματήματα ή καθυστερήσεις πρέπει να προστεθεί στο τέλος αυτού του ίδιου σετ. 

Τέταρτη σημείωση 

Οι ομοσπονδίες-μέλη μπορούν επίσης να επιτρέπουν αγώνες που να περιορίζονται με όριο χρόνου. 

3.4       Ο χρόνος του αγώνα είναι δύο δεκάλεπτα ή δύο δεκαπεντάλεπτα ημίχρονα.  Το διάλειμμα μεταξύ των ημιχρόνων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δύο λεπτά.

Χαμένος χρόνος που προκλήθηκε με σταματήματα ή καθυστερήσεις πρέπει να προστεθεί στο τέλος αυτού του ίδιου ημιχρόνου. 

Η έναρξη και η λήξη ενός ημιχρόνου υποδεικνύεται ακουστικά.  Κάθε ημίχρονο τελειώνει με κόρνα με τα τελευταία 5 δευτερόλεπτα να μετρούνται μεγαλόφωνα. 

Μετά το διάλειμμα μεταξύ ημιχρόνων γίνεται αλλαγή γηπέδων, επιλογή μπάλας και αλλαγή στο σέρβις. 

3.4.1        Εάν ο αγώνας είναι ισόπαλος στο τέλος του κανονικού παιγνιδιού, ο αγώνας πάει σε παράταση:  

Πρώτη περίοδος της παράτασης:  γίνεται κλήρωση όπως προνοείται στην παράγραφο 1.5, ο χρόνος αγώνα αποτελείται από 2 πεντάλεπτα ημίχρονα.  Αν η παράταση τελειώσει με ισοπαλία, μία 

Δεύτερη περίοδος παράτασης ακολουθεί:  γίνεται κλήρωση όπως προνοείται στην παράγραφο 1.5, ο χρόνος αγώνα αποτελείται από 2 πεντάλεπτα ημίχρονα.  Αν η παράταση τελειώσει με ισοπαλία ξανά, ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι που η μία ομάδα προηγηθεί με 2 πόντους διαφορά. 

Αν ο χρόνος ενός σετ τελειώσει κατά τη διάρκεια ενός ράλι, το ράλι διακόπτεται και ξαναρχίζει με το τελευταίο σέρβις. 

Εάν το τέλος του χρόνου ενός σετ πέσει στην ίδια στιγμή με το τέλος του ράλι, το επόμενο ράλι αρχίζει με σέρβις από την ομάδα που τελευταία είχε υποπέσει σε σφάλμα. 

Το διάλειμμα μεταξύ των ημιχρόνων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δύο λεπτά.  Κατά τη διάρκεια της παράτασης δεν υπάρχει διάλειμμα μεταξύ ημιχρόνων.  επιστροφή

4    Ράλι 

4.1              Κάθε ράλι αρχίζει με ένα σέρβις και τελειώνει με το επόμενο σφάλμα, το τέλος του σετ, ή του ημιχρόνου ή με κάποια άλλη διακοπή. 

4.1.1        Μετά από ένα σφάλμα το σέρβις περνά στην ομάδα η οποία είχε υποπέσει σε σφάλμα.  Μετά από μια διακοπή επαναλαμβάνεται το τελευταίο σέρβις. 

Σημείωση 

Ο όρος διακοπή υποδηλώνει οποιαδήποτε διακοπή η οποία δεν προήλθε από παράβαση των κανονισμών, π.χ. παρεμπόδιση από θεατές ή βία μεταξύ των παικτών. 

4.2              Μόνο σφάλματα κατά τη διάρκεια ενός ράλι μετρούν στη βαθμολογία. (εξαίρεση: παράγραφος 10.2.1) 

4.3              Θεωρείται σφάλμα όταν ένας παίκτης ή η μπάλα έρθει σε επαφή με το δίκτυο (κορδέλα /σχοινί) ή τους στύλους κατά τη διάρκεια ενός ράλι. 

4.4              Όταν η μπάλα αγγίξει το έδαφος έξω από τις σχηματισμένες γραμμές του γηπέδου θεωρείται σφάλμα από την ομάδα η οποία τελευταία ήρθε σε επαφή με την μπάλα. 

Αν η μπάλα έρθει σε επαφή με ένα άτομο εκτός των παικτών, θεωρείται ότι άγγιξε το έδαφος.  Θεωρείται σφάλμα από την ομάδα η οποία τελευταία ήρθε σε επαφή με την μπάλα, όπως και η υποδοχή της μπάλας μέσα στον περίγυρο του γηπέδου, αν η ομάδα που ενεργεί εκείνη τη στιγμή έχει χάσει τον έλεγχο της μπάλας.  Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η υποδοχή (πιάσιμο) της μπάλας θεωρείται ως παρεμπόδιση. 

4.5              Θεωρείται σφάλμα αν ένας παίκτης παραμείνει στο γήπεδο του αντιπάλου χωρίς σοβαρό (καλό) λόγο. επιστροφή

5             Κτύπημα 

5.1              Η σύντομη περίοδος κατά την οποία η γροθιά ή ο αντιβραχίονας έρθουν σε επαφή με την μπάλα αναφέρεται ως κτύπημα.  Η μπάλα δεν επιτρέπεται να σπρωχθεί.  

5.2              Η μπάλα μπορεί να κτυπηθεί μόνο μία φορά με γροθιά ή αντιβραχίονα. 

5.3              Οι άκρες των δακτύλων πρέπει να αγγίζουν την παλάμη του χεριού και ο αντίχειρας πρέπει να είναι τοποθετημένος στο πλάι της παλάμης κατά τη διάρκεια κάθε κτυπήματος που χρησιμοποιείται η παλάμη.  Αν το κτύπημα εκτελείται με τον αντιβραχίονα, το χέρι μπορεί να παραμείνει ανοικτό. επιστροφή

6                   Σέρβις 

6.1              Το σέρβις μπορεί να εκτελεστεί από οποιοδήποτε παίκτη. 

6.2              Ο παίκτης που σερβίρει πρέπει να ρίξει την μπάλα προς τα πάνω ευδιάκριτα, και να τη κτυπήσει κατευθείαν προς στην άλλη πλευρά του δικτύου (κορδέλας  / σχοινιού). 

6.2.1    Το σέρβις είναι έγκυρο αν η μπάλα έρθει σε επαφή με το έδαφος μέσα στο μισό γήπεδο του αντιπάλου ή αν έρθει σε επαφή με ένα αντίπαλο μέσα ή έξω από το μισό γήπεδο του αντιπάλου. 

6.3              Το σέρβις μπορεί να εκτελεστεί ενώ ο παίκτης τρέχει, πηδά, στέκεται ή περπατά.  Το τρέξιμο και το πήδημα όμως επιτρέπονται μόνο στην περίπτωση που η πρώτη επαφή με το έδαφος μετά το σέρβις είναι πίσω από τη γραμμή του σέρβις. 

Σέρβις από ένα παίκτη που στέκεται αποτελεί την αρχική επαφή με το έδαφος αν το πόδι στήριξης δεν είναι αναμεμειγμένο στη δεύτερη επαφή με το έδαφος. 

Σέρβις από παίκτη που περπατά οδηγεί σε σέρβις από παίκτη που στέκεται και επομένως ισχύουν οι ίδιοι κανονισμοί με την παράγραφο τρία. 

6.3.1        Κατά τη διάρκεια του σέρβις κανένας παίκτης από την ομάδα που σερβίρει μπορεί να βρίσκεται μέσα στο μισό γήπεδο του αντιπάλου. 

6.3.2        Η γραμμή του σέρβις, το διάστημα μεταξύ της κεντρικής γραμμής και της γραμμής του σέρβις και το έδαφος εκτός του γηπέδου δεν μπορεί να πατηθεί από αυτόν που σερβίρει πριν από την πρώτη επαφή με το έδαφος πίσω από τη γραμμή του σέρβις μετά την εκτέλεση του σέρβις. 

Σύγχρονη επαφή με το έδαφος με το ένα πόδι μπροστά και το άλλο πόδι πίσω από τη γραμμή του σέρβις, θεωρείται σφάλμα. 

6.3.3        Ο παίκτης που σερβίρει μπορεί να περάσει  τη γραμμή του σέρβις ή την πλάγια γραμμή με το ένα πόδι. 

6.4              Το σέρβις πρέπει να αρχίσει και να εκτελεστεί χωρίς καμιά καθυστέρηση. 

Καθυστέρηση ορίζεται ως εξής:  αν η μπάλα δεν κτυπηθεί μέσα σε δεκαπέντε δευτερόλεπτα μετά από το σφύριγμα του διαιτητή.  Ο διαιτητής μπορεί να σφυρίξει μόλις η μπάλα βρεθεί μέσα στο μισό γήπεδο της ομάδας που σερβίρει. 

6.4.1        Αν το σέρβις αρχίσει αλλά δεν συνεχιστεί επειδή η μπάλα δεν κτυπήθηκε, θεωρείται σφάλμα. επιστροφή

7                    Επιστροφή και πάσα 

7.1       Μέσα σε κάθε μισό του γηπέδου η μπάλα

-         μπορεί να κτυπηθεί μόνο μια φορά από ένα παίκτη,

-         δεν μπορεί να κτυπηθεί πιο πολύ από τρεις φορές συνολικά

-         δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με το έδαφος περισσότερο από μια φορά πριν από κάθε κτύπημα. 

7.1.1        Αν δύο παίκτες της ίδιας ομάδας έρθουν σε επαφή με τη μπάλα συγχρόνως, αυτό θεωρείται ως δύο κτυπήματα.   

7.2              Η επιστροφή της μπάλας είναι έγκυρη αν η μπάλα κτυπηθεί πέρα από το δίκτυο (κορδέλα /σχοινί) και έρθει σε επαφή με το έδαφος μέσα στο μισό γήπεδο του αντιπάλου ή έρθει σε επαφή με αντίπαλο μέσα ή έξω από το γήπεδο. 

7.2.1        Η μπάλα που εισέρχεται στο μισό γήπεδο του αντιπάλου κάτω από το δίκτυο (κορδέλα /σχοινί) με ένα κατευθείαν κτύπημα μετατρέπεται σε σφάλμα μόλις περάσει την κεντρική γραμμή. 

7.3              Ένα κτύπημα μέσα στο μισό γήπεδο του αντιπάλου πέρα από το δίκτυο (κορδέλα /σχοινί) από το μισό γήπεδο αυτού που εκτελεί είναι επιτρεπτό. 

7.4              Επιτρέπεται σε μια ομάδα να επιστρέψει την μπάλα και όταν ακόμα η μπάλα η οποία έχει κτυπηθεί μέσα στο μισό γήπεδο του αντιπάλου ή έχει έρθει σε επαφή με το έδαφος μέσα στο γήπεδο του αντιπάλου δεν έχει ακόμη διασταυρώσει το δίκτυο (κορδέλα /σχοινί) για να έρθει στο μισό γήπεδο της ομάδας που θα πρέπει να επιστρέψει την μπάλα. 

7.5              Η επιστροφή της μπάλας κάτω από το δίκτυο (κορδέλα /σχοινί) επιτρέπεται εάν αυτή έχει αναπηδήσει από το έδαφος του γηπέδου της μιας ομάδας και πέρασε στο μισό του αντιπάλου κάτω από το δίκτυο (κορδέλα /σχοινί) και δεν έχει ακόμη έρθει σε επαφή με το έδαφος. 

7.5.1    Η επιστροφή της μπάλας από το μισό του αντιπάλου προς το μισό γήπεδο του παίκτη που εκτελεί την επιστροφή της μπάλας (πάνω από το δίκτυο (κορδέλα /σχοινί)) θεωρείται σφάλμα. 

7.5.2        Μία μπάλα που αναπήδησε από το έδαφος από το μισό γήπεδο της μιας ομάδας στο μισό γήπεδο του αντιπάλου δεν πρέπει να κτυπηθεί από τους αντιπάλους πριν έρθει σε επαφή με το έδαφος.  Αυτός ο κανονισμός δεν ισχύει εάν η μπάλα έχει έρθει σε επαφή με το έδαφος του μισού γηπέδου μια ομάδας μετά το δεύτερο κτύπημα. 

7.6  Αν η μπάλα κτυπήσει

-         το δίκτυο (κορδέλα /σχοινί)

-         τους στύλους

-         την κεντρική γραμμή

-         ή εάν έρθει σε επαφή με το έδαφος εκτός γηπέδου

-         ή εάν κατευθείαν περάσει πέρα από την κεντρική γραμμή κάτω από το δίκτυο (κορδέλα /σχοινί),

αμέσως μετά από ένα μπλοκ, δεν θεωρείται σφάλμα.  Το τελευταίο σέρβις επαναλαμβάνεται. 

Σε κλειστή αίθουσα 

Εάν η μπάλα έρθει σε επαφή με την οροφή ή με τον τοίχο εκτός γηπέδου, δεν θεωρείται σφάλμα.  Το τελευταίο σέρβις επαναλαμβάνεται. 

Σημείωση 

Το μπλοκ ορίζεται ως ακολούθως:

-         Αν η ενέργεια των παικτών γίνεται για να φτάσουν την μπάλα κοντά στο δίκτυο (κορδέλα / σχοινί).  Κοντά σημαίνει μέσα σε ένα range ?? μέσα στο οποίο και οι δύο παίκτες να μπορούν να φθάσουν την μπάλα και τους επιτρέπεται να τη κτυπήσουν.  Η ενέργεια του αμυντικού παίκτη πρέπει να έχει ως στόχο το repulse της μπάλας η οποία κτυπήθηκε από τον αντίπαλο.  Κατά τη διάρκεια αυτής της ενέργειας, ένα μέρος του χεριού arm ή της παλάμης πρέπει να σηκώνεται πάνε από το ύψος του δικτύου (κορδέλας /σχοινιού). 

7.6.1        Μετά από ένα μπλοκ, η ομάδα και ο παίκτης που έκανε το μπλοκ, και εις των οποίων η μπάλα ήρθε σε επαφή με το έδαφος του γηπέδου τους, δικαιούνται να κτυπήσουν την μπάλα τρεις φορές. 

7.7       Εάν η μπάλα πέρασε πέρα από την πλάγια ή την τελική γραμμή μετά από μια πάσα ή επιστροφή, μπορεί ακόμη να κτυπηθεί εφ’ όσων ήρθε σε επαφή με το έδαφος.? Η μπάλα μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλο παίκτη ή να επιστραφεί απ’ ευθείας πέρα από το δίκτυο (κορδέλα / σχοινί). 

7.7              Εάν ένας παίκτης παρεμποδιστεί από ένα αντίπαλο, αυτό μετριέται ως πόντος για τον παίκτη τον οποίο παρεμποδίστηκε.  Αν ένας παίκτης έχει ακόμη το δικαίωμα να κτυπήσει την μπάλα, αυτός (αυτή) έχει προτεραιότητα και δεν πρέπει να παρεμποδιστεί στο μισό γήπεδο του αντιπάλου. 

7.8.1        Αν ένας παίκτης ή ένα ράλι παρεμποδιστεί από θεατές, διαιτητές ή από οτιδήποτε άλλο μέσα στο γήπεδο ή στον περίγυρο του γηπέδου, αυτό δεν θεωρείται ως σφάλμα.  Το τελευταίο σέρβις επαναλαμβάνεται.  Παρεμπόδιση από παίκτες της ίδιας ομάδας, αντικαταστάτες ή προπονητές (της ίδιας ομάδας) θεωρείται ως σφάλμα. επιστροφή

8        Βαθμολογία 

8.1              Κάθε σφάλμα μετρά ως πόντος για την αντίπαλη ομάδα. 

8.2              Οι πόντοι που κερδίζονται καταγράφονται σε μια κάρτα βαθμολογίας χρησιμοποιώντας αραβικούς αριθμούς, με σειρά. επιστροφή

9  Διαιτητές

 9.1              Κάθε αγώνας διευθύνεται από ένα διαιτητή ο οποίος υποβοηθείται από δύο επόπτες γραμμών και ένα άτομο στη γραμματεία το οποίο καταγράφει τη βαθμολογία.

 Σε κλειστή αίθουσα 

Οι ομοσπονδίες-μέλη μπορούν να επιτρέψουν δύο διαιτητές για αγώνες μέσα σε κλειστή αίθουσα. 

9.2              Ο διαιτητής επιβεβαιώνει ότι τηρούνται οι κανονισμοί και παίρνει αποφάσεις.  Οι αποφάσεις του/ της δεν αμφισβητούνται. 

Σε κλειστή αίθουσα 

Εάν δύο διαιτητές επιτηρούν ένα αγώνα ο καθένας μπορεί να πάρει αποφάσεις από μόνος του για τα σφάλματα που βλέπει στον αγώνα.  Αυτός/ ή είναι υπεύθυνος/ η για τις αποφάσεις του/ της και δεν μπορεί να συμβουλεύεται τον άλλο διαιτητή. 

9.2.1        Ο διαιτητής πρέπει να ελέγξει το γήπεδο, τις μπάλες και το δίκτυο.  Μπορεί επίσης να ελέγχει την κάρτα βαθμολογίας (φύλλο αγώνος) και επιστατεί  της κλήρωσης πριν από τον αγώνα. 

Εάν ο αγώνας παίζεται με καθορισμένα χρονικά πλαίσια ο διαιτητής είναι υπεύθυνος/ η να κρατά τον χρόνο.  Ο χρόνος μπορεί να κρατείται και από κάποιο κεντρικό σημείο αλλά ο/ η διαιτητής συνεχίζει να παραμένει υπεύθυνος για το γήπεδο στο οποίο διαιτητεύει. 

Σε κλειστή αίθουσα 

Εάν δύο διαιτητές επιτηρούν ένα αγώνα, ο ένας από αυτούς πρέπει να ελέγξει το γήπεδο, τις μπάλες και το δίκτυο.  Αυτός/ ή πρέπει να ελέγξει το φύλλο αγώνος και να επιβλέπει την κλήρωση πριν τον αγώνα. 

9.2.2        Ο διαιτητής αρχίζει και τελειώνει τον αγώνα και έχει δικαίωμα να τον διακόψει προσωρινά ή μόνιμα.  Ο διαιτητής υποδεικνύει τις διακοπές του αγώνα, τις παρατάσεις και τους πόντους με σφύριγμα, αναγγέλλοντας το μεγαλόφωνα ή με είσοδο του στο γήπεδο. 

Η διάρκεια της παράτασης πρέπει να ανακοινωθεί αμέσως μετά το ράλι (διακοπή) ή καθυστέρηση. 

9.2.3        Κάθε πόντος πρέπει να ανακοινώνεται μεγαλόφωνα.  Την ίδια στιγμή ο διαιτητής δείχνει προς την κατεύθυνση της ομάδας η οποία κέρδισε τον πόντο. 

Αν ο διαιτητής αποφασίσει ότι το τελευταίο σέρβις πρέπει να επαναληφθεί δείχνει προς την κατεύθυνση και των δύο ομάδων. 

Ο διαιτητής επιβλέπει τη γραμματεία έτσι ώστε να κάνει βέβαιο ότι καταγράφονται σωστά οι πόντοι και επίσης επιβεβαιώνει ότι το σκορ ανακοινώνεται συνεχώς αναγράφεται σε πινακίδα. 

9.2.4        Ο διαιτητής παραμένει έξω από το γήπεδο κατά τη διάρκεια του αγώνα.  Εξαίρεση: κοίταξε παράγραφο αρ. 9.2.2.

9.2.5        Ο διαιτητής ανακοινώνει το αποτέλεσμα μετά το τέλος του αγώνα. 

Ο διαιτητής, η γραμματεία και οι δύο αρχηγοί των ομάδων, πρέπει να επιβεβαιώσουν την ορθότητα του φύλλου αγώνος με τις υπογραφές τους. 

9.3              Οι επόπτες γραμμών στέκονται στις γωνίες απέναντι στον διαιτητή.  Υποστηρίζουν τον διαιτητή δείχνοντας όταν η μπάλα έρχεται σε επαφή με το έδαφος έξω από τις γραμμές με το να σηκώνουν μια σημαία ή το χέρι. 

9.4              Η γραμματεία στέκεται κοντά στον διαιτητή και καταγράφει τους πόντους και για τις δύο ομάδες μετά από την υπόδειξη του διαιτητή. επιστροφή

10    Ποινές 

10.1          Ο διαιτητής έχει το δικαίωμα να τιμωρεί αντιαθλητική συμπεριφορά με τον ακόλουθο τρόπο, και ανάλογα με τη σοβαρότητα του αδικήματος:

-         προειδοποίηση (κίτρινη κάρτα)

-         κράτηση μέχρι και οι δύο ομάδες να έχουν συνολικά κερδίσει 10 πόντους (κίτρινη και κόκκινη κάρτα)

-         αποβολή (κόκκινη κάρτα) 

10.1.1    Ένας παίκτης που προσωρινά κρατείται έξω από το παιγνίδι δεν μπορεί να αντικατασταθεί κατά τη διάρκεια της κράτησης του εκτός παιγνιδιού.  

Αν η ομάδα που δέχθηκε την κράτηση παίκτη δεν έχει το δικαίωμα για σέρβις μετά το ράλι που ακολουθεί την κράτηση, ο διαιτητής διακόπτει τον αγώνα για να καταστήσει την ομάδα να ικανή συμπληρώσει σύμφωνα με τον κανονισμό 2.1.2 παράγραφος 3. 

Αν κατά τη διάρκεια κράτησης κάποιου παίκτη, ένας δεύτερος παίκτης κρατηθεί ή αποβληθεί, ο αγώνας πρέπει να σταματήσει. 

10.1.2    Ένας παίκτης ο οποίος έχει αποβληθεί δεν πρέπει να αντικατασταθεί στον ίδιο αγώνα. 

10.2          Ο διαιτητής προειδοποιεί την ομάδα στο πρώτο σημάδι τακτικής καθυστέρησης (κανονισμοί 2.1.3 ή 6.4).  Η προειδοποίηση ανακοινώνεται στον αρχηγό της ομάδας. 

10.2.1    Όλες οι υπόλοιπες τακτικές καθυστέρησης τιμωρούνται με έναν πόντο για τους αντιπάλους (μπάλα τιμωρίας). 

10.2.2    Σε ένα αγώνα με χρονικό περιορισμό ο συνολικός χρόνος όλων των καθυστερήσεων πρέπει να προστεθεί ως χρόνος παράτασης.επιστροφή