[UP]

Η ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α

Εισηγητής: Παναγιώτα Κούκου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ένας από τους υπό έμφαση στόχους της φετινής σχολικής χρονιάς είναι η οδική ασφάλεια.

Η Φ.Α. ως ισότιμο μάθημα του αναλυτικού προγράμματος μπορεί να διαδραματίσει το δικό της ρόλο εξυπηρετώντας παράλληλα και τους ειδικούς στόχους του μαθήματος.

Μέσω του μαθήματος της Φ.Α. δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά μέσα από την κίνηση ατομικά αλλά και σε συνεργασία με τους συμμαθητές τους να  καλλιεργήσουν οδική συνείδηση και  να  συνειδητοποιήσουν ότι η τήρηση των κανονισμών της τροχαίας είναι απαραίτητη για την υγεία και ασφάλεια του εαυτού μας και των  άλλων.

Πιο κάτω παρουσιάζονται 2 μαθήματα που έγιναν στο μάθημα της Φ.Α. με κύριο σκοπό την καλλιέργεια της οδικής συνείδησης.

 

 

1ο Ημερήσιο Σχέδιο Μαθήματος για την Οδική Ασφάλεια

μέσω του μαθήματος της Φ.Α.

 

Κινητική Έννοια: Περπάτημα     

Θέμα: Ρόλος των διαφόρων μελών του σώματος στο περπάτημα

Τάξεις: Δ΄- Ε΄-Στ΄   Χρόνος : 40΄

 Στόχοι

Γνωσιολογικοί:

  1. Με το τέλος του μαθήματος οι μαθητές να είναι ικανοί να αναφέρουν τουλάχιστον  4 σημεία που πρέπει να ξέρουν ως πεζοί.

-      Να περπατούν στο πεζοδρόμιο αν υπάρχει.

-      Να χρησιμοποιούν τις διαβάσεις.

-      Να αναγνωρίζουν τα σήματα τροχαίας που αφορούν τους πεζούς. 

-      Να  διασταυρώνουν το δρόμο με ασφάλεια.

-      Να υπολογίζουν τον κίνδυνο και να παίζουν σε ασφαλισμένους χώρους. 

Κινητικοί:

  1. Να αντιδρούν σε οπτικά σήματα. 
  2. Ο ρόλος του κεφαλιού του κορμού των χεριών και των ποδιών στο περπάτημα.
  3. Έλεγχος εναλλαγής στο περπάτημα σε σχέση με: Το μέγεθος της κίνησης (πλατύ – στενό, ψηλό – χαμηλό, μακρινό – κοντινό) Την ταχύτητα (αργά – γρήγορα) Το «βάρος» στην κίνηση (βαριά – ανάλαφρα) Την κατεύθυνση (ελεύθερη κίνηση – κατευθυνόμενη) Την ένταση (χαλαρός και άνετος – σφιγμένος, με ένταση) Τη συγκέντρωση στην κίνηση (σταθερό βλέμμα, ίσιο κεφάλι...)

Συναισθηματικοί:

    Να συνειδητοποιήσουν ότι η ζωή είναι πολύτιμη και πρέπει να την προσέχουν.

    Να συνδέσουν την κατηγοριοποιημένη κίνηση με το συναίσθημα

    Υλικά Μέσα:

    Σήματα: (Σταμάτης Γρηγόρης,διάβαση , κ.τ.λ.)

    2 κρεβατάκια για κάθε ομάδα

    1 σκουτεράκι για κάθε ομάδα

    1  μπάλα για κάθε ομάδα

    καρτέλες (1 για κάθε παιδί)

    σχοινάκι για κάθε παιδί.

Πορεία – Δραστηριότητες

Προετοιμασία – Πρόκληση του ενδιαφέροντος

Αναφέρουμε στα παιδιά ότι το μάθημα μας σήμερα θα είναι για την οδική ασφάλεια και αναμένουμε από αυτούς με το τέλος του μαθήματος να αναφέρουν 4 πράγματα που έμαθαν από το μάθημα της Φ.Α.  ως πεζοί σήμερα.

-      Οι γραμμές του γηπέδου είναι πεζοδρόμια. Σε αυτά πρέπει να περπατούν. Αν δουν το Σταμάτη σταματούν αν δουν τον Γρηγόρη κατεβαίνουν από το πεζοδρόμιο και διασταυρώνουν κατεβαίνοντας από τις γραμμές πηγαίνοντας σε άλλο πεζοδρόμιο. (περπατούν όπως να φυσά αέρας όπως να έπιασε βροχή). Αν   βρούμε εμπόδια - συμμαθητές μας  περνούμε από την εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.    

 

-      Στην πλάγια γραμμή τρέχουμε/ περπατούμε- για να διαπιστώσουμε τη διαφορά - επιτόπου ο ένας δίπλα στον άλλο.  Δεν έχει σήματα για πεζούς. Με το σύνθημα συγχρονισμένα δεξιά – αριστερά και πάλι δεξιά και με γοργό βήμα πάμε απέναντι.  

 Κύριο μέρος

-      Σχοινάκι Τα σχοινάκια μας σε ευθεία  (Τρέχουμε  γύρω από το σχοινάκι- Περπατούμε ) Περπάτημα: αργά/ γρήγορα, πλατύ /στενό , ψηλό/χαμηλό, βαρετό/ελαφρύ, σφιγμένο/άνετο       

                       

 Σύνδεση κατηγοριοποιημένης κίνησης με συναισθήματα π.χ. «είσαι κουρασμένος» «είσαι ευτυχισμένος»  ποιο είδος κίνησης θα χρησιμοποιήσεις; (πλατύ ή στενό, ψηλό ή χαμηλό, μεγάλο βήμα ή μικρό, αργό ή γρήγορο, βαρύ ή ανάλαφρο...)                  

-      Παιχνίδι με τις καρτέλες Πάνω σε κάθε μια καρτέλα γράφει μια συναισθηματική κατάσταση:  θυμωμένος, χαρούμενος, σκεφτικός, αγχωμένος, οργισμένος, ενθουσιασμένος κεφάτος, λυπημένος, ονειροπαρμένος, κατσουφιασμένος, κακοφανισμένος νευρικός, ήρεμος φοβισμένος. Τα παιδιά περπατούν γύρω από το σχοινάκι τους ανάλογα με την καρτέλα τους. Προσπαθούν να  κάνουν τη δασκάλα τους να καταλάβει τι γράφει η καρτέλα τους με το περπάτημα τους. Με το σύνθημα αλλάζουν καρτέλα με κάποιο φίλο τους.  

-     Προκαλούμε τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν το σχοινάκι τους  ως ένα πεζοδρόμιο που να μην τελειώνει ποτέ αλλά ταυτόχρονα και να μπορούν να πηγαίνουν όπου θέλουν. (Αναμένεται από τα παιδιά να περπατήσουν πάνω στο σχοινί  και να πάρουν την άλλη άκρη  να την απλώσουν για να προχωρήσουν)    

-       Τα παιδιά με τα σχοινάκια τους, κάνουν τις ομάδες τους. Τα σχοινάκια τα βάζουν στη μεσαία γραμμή του γηπέδου της καλαθόσφαιρας  κάθετα κάνοντας η κάθε ομάδα τη δική της διάβαση που θα χρησιμοποιηθεί για την μεθεπόμενη  δραστηριότητα. Τα κρεβατάκια είναι παιδικές χαρές  Εκεί τα παιδιά προσπαθούν να κρατούν την μπάλα στον αέρα χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέλος του σώματος(χέρια, πόδια, κεφάλι). Ένας από την ομάδα κάνει γύρους από τα κρεβατάκια με το σκουτεράκι. Αν τους ξεφύγει η μπάλα  και κατεβούν στο δρόμο πρέπει να είναι προσεχτικοί- να διασταυρώσουν σωστά ) Μετά αλλάζει ο οδηγός του σκούτερ.

 

6. Τα παιδιά στη τελική γραμμή με 2 μαξιλαράκια- εκείνα των παιδικών χαρών-.  Χρησιμοποιούν τα μαξιλαράκια ως πεζοδρόμιο που να μην τελειώνει ποτέ για να φτάσουν στη διάβαση που δημιούργησαν πιο πριν. Όποια ομάδα φτάνει διασταυρώνει κιόλας (Αναμένεται ότι τα παιδιά θα πατήσουν πάνω στο κρεβατάκι που είναι μπροστά και θα πάρουν το πίσω μπροστά για να προχωρήσουν)

      

Τελικό μέρος

Τα παιδιά στο μαξιλαράκι τους με την ομάδα τους συζητούν τι έμαθαν σήμερα ως πεζοί. Όποια ομάδα βρίσκει 4 τουλάχιστον σημεία  έρχονται τα αναφέρουν στην δασκάλα τους και συγυρίζουν τα σχοινάκια τους.  

2ο Ημερήσιο Σχέδιο Μαθήματος για την Οδική Ασφάλεια

μέσω του μαθήματος της Φ.Α.

Κινητική Έννοια: Ταχύτητα      Θέμα: Αλλαγή ταχύτητας

Τάξεις: Δ΄- Ε΄-Στ΄   Χρόνος : 40΄

 Στόχοι

Γνωσιολογικοί:

  1. Με το τέλος του μαθήματος οι μαθητές να είναι ικανοί να αναφέρουν τουλάχιστον  4 σημεία που πρέπει να ξέρουν ως οδηγοί.

-      Να φορούν ζώνη ασφάλειας ή κράνος

-      Να ακολουθούν τα σήματα τροχαίας

-      Να τηρούν τα όρια ταχύτητας

-      Να  αντιληφθούν ότι στους συνοικιακούς δρόμους πρέπει να οδηγούμε με χαμηλές ταχύτητες

-      Να κατανοήσουν ότι όσο πιο μεγάλη είναι η ταχύτητα τόσο πιο δύσκολα σταματούμε

-      Να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας

Κινητικοί:

  1. Να αντιδρούν σε οπτικά σήματα
  2. Να μεταβάλουν την ταχύτητα τους ανάλογα με οπτικά και ακουστικά σήματα
  3. Να υπολογίζουν την ταχύτητα τους σε σχέση με το χρόνο

Συναισθηματικοί:

Να συνειδητοποιήσουν ότι η ζωή είναι πολύτιμη και πρέπει να την προσέχουν.

Υλικά Μέσα:

Σήματα: (απαγορεύεται το προσπέρασμα, Parking, STOP,  όρια ταχύτητας)

4 κρεβατάκια στις γωνιές του γηπέδου 1 σε κάθε γωνιά

4 χρονόμετρα

πιατάκι για κάθε 2άδα

σχοινάκι για κάθε παιδί.

Πορεία – Δραστηριότητες

Προετοιμασία – Πρόκληση του ενδιαφέροντος

Αναφέρουμε στα παιδιά ότι το μάθημα μας σήμερα θα είναι για την οδική ασφάλεια και αναμένουμε από αυτούς με το τέλος του μαθήματος να αναφέρουν 4 πράγματα που έμαθαν από το μάθημα της Φ.Α.  ως οδηγοί σήμερα.

Τα παιδιά σε γραμμή οδηγούνται στο γήπεδο όπου τους παρουσιάζεται το σήμα «απαγορεύεται το προσπέρασμα» εκτελούν το γύρο του γηπέδου και έρχονται στη θέση για οδηγίες (γραμμή τρίποντου) όπου τους παρουσιάζεται το σήμα του «χώρου στάθμευσης». Συμφωνούμε με τα παιδιά ότι όταν βλέπουν το σήμα αυτό έρχονται στη θέση για οδηγίες.    

  

Παίζουμε τα φώτα τροχαίας με σχοινάκι.

Πράσινο: Τρέχουν με το σχοινάκι, Πορτοκαλί: Αναπηδήσεις επιτόπου, Κόκκινο Σταματούν (Προσέχουμε να έχουν καλές θέσεις- απόσταση ασφαλείας)    

Χρησιμοποιούμε το σχοινάκι για να γυμνάσουμε όλο το σώμα Μέση χέρια κοιλιακούς ραχιαίους πόδια.

Κύριο μέρος 

-      Προβληματίζουμε τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν το σχοινάκι με όποιο τρόπο θέλουν για να δείξουν ότι κινούνται ασφαλισμένα στο χώρο (Ζώνη ασφαλείας- κράνος).  

 -      Χρησιμοποιώντας τα σήματα με τα όρια ταχύτητας και το σήμα «στοπ»   τα παιδιά μεταβάλλουν την ταχύτητά τους ανάλογα με το σήμα που δείχνουμε. Με το σήμα «στοπ» τονίζεται και η απόσταση ασφαλείας (σωστή χρήση του χώρου)

  • σε όλο το γήπεδο
  • στο ½ γήπεδο
  • στην περιοχή του τρίποντου

Στη θέση για οδηγίες(σήμα χώρου στάθμευσης) προβληματίζουμε τα παιδιά να κάνουν ένα παραλληλισμό σχετικά με τους χώρους που έτρεξαν και τους δρόμους. (Αναμένεται ότι ολόκληρο το γήπεδο θα το παραλληλίσουν με υπεραστικό ενώ την περιοχή του τρίποντου σε συνοικιακό δρόμο) Με ποια ταχύτητα πρέπει να οδηγούμε σε συνοικιακούς δρόμους;       

-      Ζητούμε να γίνουν ζευγάρια και να πάνε στην πλάγια γραμμή του γηπέδου βάζοντας αριθμούς 1 και 2. Εξηγούμε τις ταχύτητες του αυτοκινήτου 1η 2η 3η 4η 5η και πισινή.  Το 2 παίρνει πιατάκι το τοποθετεί σε απόσταση 7 βήματα από τη γραμμή και λέει στο 1 με τι ταχύτητα να τρέξει μέχρι το πιατάκι και μετά να πάει πίσω στην αρχική του θέση βάζοντας πισινή. Το 1 προσέχει πώς σταματά το 2 σε σχέση με την ταχύτητα που έχει. Μετά αλλάζουν ρόλους και μας λένε πότε δυσκολεύτηκαν να σταματήσουν και τι καταλαβαίνουν από αυτό σε σχέση με την οδήγηση.  

 

-      Τα παιδιά στις ομάδες τους πηγαίνουν στις 4 γωνιές του γηπέδου (στέκονται πάνω στο μαξιλαράκι) παίρνοντας από ένα χρονόμετρο. Προκαλούμε να κινηθεί όλη η ομάδα μαζί με σταθερό ρυθμό να κάνει το γύρο του γηπέδου στο χρόνο που θα καθορίσουμε 50΄΄ 40΄΄  30΄΄ 18΄΄ . Ο οδηγός αντί για μιλίμετρο συμβουλεύεται το χρονόμετρο. Κάθε φορά ο οδηγός αλλάζει. Ποια ομάδα θα τα καταφέρει να βρίσκονται όλα τα μέλη της στο μαξιλαράκι στο χρόνο που πρέπει;    

Τελικό μέρος

Τα παιδιά στο μαξιλαράκι τους με την ομάδα τους συζητούν τι έμαθαν σήμερα ως οδηγοί. Όποια ομάδα βρίσκει 4 τουλάχιστον σημεία  έρχονται τα αναφέρουν στην δασκάλα τους και συγυρίζουν τα σχοινάκια τους.  

Πηγές Αναφοράς

Πενταράς Ν.(2005) Σημειώσεις από την εισήγηση Καλλιέργεια Οδικής Συνείδησης -Υπό έμφαση στόχος για τη σχολική χρονιά 2005-2006- Ιστοσελίδα κλιμακίου Πληροφορικής Κύπρου

Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων (2005) Κυκλοφορώ με ασφάλεια (Βιβλίο του δασκάλου) Λευκωσία Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων (2005) Κυκλοφορώ με ασφάλεια (Επίπεδο Α΄ Βιβλίο για το μαθητή τάξεις Α΄και Β΄) Λευκωσία Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Grover-Midura (1992) Team Building through physical challenges U.S.A. Human Kinetics

Μπουρνέλλη Ν. (2002) Κινητική Δημιουργικότητα Αθήνα. Εκδόσεις ALPHA STATUS A.E.

Ιωάννου Ο. (2005) Σημειώσεις από παρουσίαση Η προαγωγή υγείας μέσα από τη διαθεματική προσέγγιση - Μεθοδολογικές προτάσεις διδάσκοντας Φ.Α. Πλάτρες Συνέδριο Δικτύου Προαγωγής Υγείας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ