ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Π.Ο.Ε.Δ.

ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

Up ]

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Χειροσφαίριση (Δραστηριότητες για το Δημοτικό Σχολείο)

Η  χειροσφαίριση στο Δημοτικό Σχολείο

Δραστηριότητες για μάθημα Χειροσφαίρισης στο Δημοτικό

 

 

Χειροσφαίριση(ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ)

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:Γιώργος Αττιπάς / Πέτρος Διάκος

 

Βασικοί Κανόνες

  1. Αριθμός παιχτών: 7 εναντίων 7, 5 αναπληρωματικοί, απεριόριστος αριθμός αλλαγών.
  2. Χρονική διάρκεια: 2 ημίχρονα των 30 λεπτών με δεκάλεπτο διάλειμμα.
  3. Ξεκινάει από το κέντρο του γηπέδου με πάσα και σε κάθε τέρμα γίνεται επανέναρξη από τη μέση.
  4. Επιτρέπεται στον παίχτη να κάνει τρία βήματα με την μπάλα στο χέρι, μετά να τη χτυπήσει μια φορά στο έδαφος και ακόμη τρία βήματα. Μπορεί επίσης να χτυπάει συνεχόμενα την μπάλα στο έδαφος όπως στην καλαθόσφαιρα.
  5. Στη χειροσφαίριση υπάρχει η περιοχή του τερματοφύλακα στην οποία απαγορεύεται να εισέλθει οποιοσδήποτε παίκτης με την μπάλα.

  

Δραστηριότητες για το Δημοτικό

 Παιχνίδια ντρίμπλας

 Α΄ - Β΄ τάξεις:

 

  1. Σώσε τον εαυτό σου εάν μπορείς: Κάθε παίκτης έχει μπάλα και την κυλά ανάμεσα από τα στρώματα που είναι διασκορπισμένα σε όλο το γήπεδο. Με το σφύριγμα οι παίκτες πρέπει να πιάσουν την μπάλα και να φτάσουν πάνω σε κάποιο στρώμα.

 

  1. Μετακίνηση σε καθορισμένο χώρο π.χ. γήπεδο καλαθόσφαιρας, χρησιμοποιώντας την ντρίμπλα και προσπαθώντας να αποφύγουν τη σύγκρουση με άλλους, κινούμενοι σε διάφορες κατευθύνσεις.

Διαβάθμιση δυσκολίας: Μικραίνουν οι διαστάσεις του χώρου διεξαγωγής της         δραστηριότητας π.χ. μισό γήπεδο καλαθόσφαιρας.

 

  1. Οδηγός και βαγόνι: Τα παιδιά σε ζευγάρια. Το ένα παιδί εκτελεί ντρίμπλα προς διάφορες κατευθύνσεις και το παιδί-βαγόνι ακολουθεί.                                    Διαβάθμιση δυσκολίας: Περπάτημα, Αργό τρέξιμο, Γρήγορο τρέξιμο.

 

  1. Ο Τροχονόμος: Τέσσερις ομάδες στέκουν πάνω στα στρώματα, μία σε κάθε γωνιά του γηπέδου. Κάθε παιδί κρατάει μπάλα. Ο τροχονόμος στο κέντρο του γηπέδου, δείχνει ποιες ομάδες επιτρέπεται να ανταλλάξουν θέση ντριμπλάροντας.

 

  1.  Αδειάστε το κασόνι: Τα παιδιά σε δύο ομάδες. Ένα κασόνι που βρίσκεται στο κέντρο του γηπέδου είναι γεμάτο μπάλες χειροσφαίρισης. Κάθε ομάδα παίρνει μπάλες από το κεντρικό κασόνι και ντριμπλάροντας με αργό περπάτημα τις παίρνει στο δικό της που βρίσκεται στην τελική γραμμή. Νικήτρια η ομάδα με τις περισσότερες μπάλες σε καθορισμένο χρόνο.

 

  1. Μετάφερε πρώτος την μπάλα: Τα παιδιά σε ζευγάρια, κάθε μέλος της δυάδας στέκεται απέναντι από το άλλο στην τελική γραμμή και στην κεντρική στήνονται οι μπάλες. Με το σφύριγμα πρέπει να τρέξουν να πάρουν την μπάλα τους και να επιστρέψουν στην τελική γραμμή χωρίς να τους την κλέψει ο άλλος.

 Γ΄- Δ τάξεις:

 

  1. Σε ζευγάρια το ένα παιδί ντριμπλάρει και το άλλο του δείχνει με τα δάκτυλα του διάφορους αριθμούς, τους οποίους πρέπει να δει και να φωνάξει. Ακολούθως ανταλλάζουν ρόλους.

 

  1. Σε ζευγάρια το ένα παιδί ντριμπλάρει και το άλλο προσπαθεί να του κλέψει την μπάλα. Αν τα καταφέρει συνεχίζει το άλλο παιδί.                                                         Διαβάθμιση δυσκολίας: Σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα ντριμπλάρει και η άλλη προσπαθεί να κλέψει τις μπάλες της. Μετά αλλάζουν ρόλους. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να γίνει και με χρόνο. Ποια ομάδα θα κλέψει τις πιο πολλές μπάλες σε ένα συγκεκριμένο χρόνο.

 

  1. Μαγικά στεφάνια: Τα παιδία ντριμπλάρουν κυκλικά γύρω από στεφάνια και με το σφύριγμα του δασκάλου μπαίνουν σε ένα στεφάνι. Κάθε φορά αφαιρείται ένα στεφάνι.

 

  1. Κάθε ομάδα βρίσκεται σε σειρά η μία δίπλα από την άλλη και μπροστά τους σε απόσταση βρίσκεται ο ίδιος αριθμός στεφανιών με τον αριθμό των παιδιών της ομάδας τους. Ένα-ένα τα παιδιά ντριμπλάροντας αφήνουν σε κάθε στεφάνι τη μπάλα τους και ακολούθως τρέχουν γύρω και από το τελευταίο στεφάνι και μετά πίσω στη γραμμή τους για να ξεκινήσει το επόμενο. Νικήτρια η ομάδα που θα τοποθετήσει τις μπάλες πιο γρήγορα στα στεφάνια.

 

  1. Κάθε ομάδα βρίσκεται σε σειρά η μία δίπλα από την άλλη. Απέναντι τους υπάρχουν κώνοι. Στόχος είναι να μεταφερθούν οι κώνοι με τριπλά στο στεφάνι της κάθε ομάδας. Νικήτρια η ομάδα που θα τελειώσει πιο γρήγορα.       

 

Ε΄- Στ΄ τάξεις:

 

  1. Καθρέφτης: Τα παιδιά σε δυάδες. Το ένα παιδί χτυπάει τη μπάλα και κάνει κινήσεις ενώ το  άλλο παιδί στέκεται  απέναντι και μιμείται σαν να είναι ο καθρέφτης του.                           Διαβάθμιση δυσκολίας: Όπως πιο πάνω αλλά με κίνηση.

 

  1. Σε ζευγάρια: Το ένα παιδί χτυπάει τη μπάλα ενώ το άλλο παιδί προσπαθεί να τη κλέψει. Αν τα καταφέρει συνεχίζει το άλλο παιδί.                                                        

 

  1.  Ντριπλάρουν όλοι μαζί ταυτόχρονα και με το άλλο χέρι διώχνουν τις μπάλες των άλλων παιδιών μακριά.

 

  1.  Μαγικές καρέκλες με ντρίμπλα. Αυτοί που αποκλείονται εξασκούνται στο παιχνίδι 3.

 

  1.  Δρόμος εμποδίων με ντριπλά: Δημιουργείται ένας διάδρομος με κώνους. Σε αυτόν υπάρχουν διάφορα εμπόδια: Α. Δοκός ισορροπίας πάνω στον οποίο τα παιδιά θα πρέπει να περπατήσουν ντριμπλάροντας. Β. Εμπόδιο 30εκ. το οποίο θα πρέπει να περάσουν ντριμπλάροντας. Γ. Στεφανάκια σε σειρά στα οποία τα παιδιά πρέπει να χτυπήσουν μέσα την μπάλα. Δ. Κώνοι σε σχηματισμό ζικ – ζακ τους οποίους πρέπει να περάσουν με ντρίμπλα.  Ο αριθμός των εμποδίων και το είδος τους εξαρτάται από τα υλικά που διαθέτουμε και το πόσο καλά κατέχουν τη δεξιότητα.                     

  

Παιχνίδια Μεταβίβασης

 

Α΄ - Β΄ τάξεις:

 

  1. Τα παιδιά σε ζευγάρια στέκονται απέναντι και ανταλλάζουν πάσες με διάφορους τρόπους Στόχος: Η μπάλα να μην τους πέσει στο έδαφος όταν την υποδέχονται.                                                                                                          Διαβάθμιση δυσκολίας: Τα ζευγάρια μετακινούνται σε καθορισμένο χώρο και αλλάζουν πάσες με διάφορους τρόπους.

 

  1. Πάσα σε τρεις: Ο παίκτης Α πασάρει στο Β που βρίσκεται στη μέση, ο Β γυρίζει και πασάρει στο Γ και αντίστροφα.

 

  1. Γεμίστε το στεφάνι μπάλες: Ένα στεφάνι γεμάτο μπάλες για κάθε ομάδα. Στόχος οι μπάλες να μεταφερθούν στο απέναντι άδειο στεφανάκι με πάσες. Όταν το επιτύχουν επιστρέφουν για να μεταφέρουν τις υπόλοιπες. Η επιστροφή να γίνεται από καθορισμένο διάδρομο. Τα παιδιά κάθε ομάδας στέκονται σε γραμμή σε απόσταση δύο με τριών μέτρων μεταξύ τους. Νικήτρια η ομάδα που θα γεμίσει με μπάλες πρώτη το στεφανάκι της.

 

Γ΄- Δ και Ε΄- Στ΄ τάξεις:

 

  1. Η πιο γρήγορη πάσα: Η κάθε ομάδα τοποθετείται σε γραμμή, με το κάθε παιδί σε απόσταση  δύο με τρία μέτρα από το άλλο. Η μπάλα βρίσκεται στο πρώτο παιδί και με πάσες πρέπει να μεταφερθεί στο τελευταίο. Το παιχνίδι διεξάγεται με χρονόμετρο και κάθε ομάδα προσπαθεί να ξεπεράσει τον δικό της χρόνο.                             Παραλλαγή: Κάθε ομάδα έχει ένα κασόνι γεμάτο μπάλες στην αρχή και ένα άδειο στο τέλος στο οποίο πρέπει με πάσες να μεταφερθούν οι μπάλες (μπορεί να γίνει και διαγνωστική μεταξύ των ομάδων).

 

  1. Τα παιδιά βρίσκονται σε τριάδες. Τα δύο παιδιά στέκονται απέναντι και το άλλο στη μέση. Τα παιδιά ανταλλάζουν σκαστές πάσες ενώ το μεσαίο παιδί πρέπει να πηδήξει ή να ανοίξει τα πόδια του για να αποφύγει τη μπάλα.                                     Τροποποίηση: Για πάσα στήθους το μεσαίο παιδί σκύβει στον κατάλληλο χρόνο.

 

  1.  Κοροΐδο: Τα παιδιά βρίσκονται σε κύκλο και ανταλλάζουν πάσες. Ένα ή περισσότερα παιδιά βρίσκονται μέσα στο κύκλο και προσπαθούν κλέψουν τη μπάλα. Το παιδί που κλέβει τη μπάλα αλλάζει θέση με το παιδί που χάνει τη μπάλα.

 

  1. Πάσες σε κύκλο: Ένα παιδί στο μέσο του κύκλου και ανταλλάσσει πάσα με κάθε ένα παίχτη του εξωτερικού κύκλου όσο πιο γρήγορα γίνεται.                                Διαβάθμιση δυσκολίας: Τα παιδιά του κύκλου κινούνται ελαφρώς προς μια κατεύθυνση.

 

  1. Τα παιδιά σε ομάδες (2 vs 2, 3 vs 3). Η μία ομάδα ανταλλάζει πάσες σε καθορισμένο χώρο ενώ η άλλη ομάδα προσπαθεί να κλέψει τη μπάλα. Κάθε 5 συνεχόμενες επιτυχημένες πάσες είναι ένας βαθμός.

 

  1. Ισορροπία και πάσα: Τα παιδιά σε ζευγάρια. Κάθε παιδί της δυάδας στέκει σε δοκό ισορροπίας και ανταλλάζουν πάσες μεταξύ τους.                                          Διαβάθμιση δυσκολίας: Τα παιδιά κινούνται ελαφρώς.

 

Παιχνίδια στόχευσης

 

Α΄ - Β΄ τάξεις:

 

  1. Στόχευση σε στεφανάκι: Το κάθε παιδί της δυάδας στέκεται απέναντι από το άλλο στις τελικές πλαϊνές γραμμές του γηπέδου και στοχεύει σε στεφανάκι που βρίσκεται στη μέση της απόστασης των δύο παιδιών.                                                                          Για διαβάθμιση δυσκολίας  αυξομειώνεται η απόσταση του στεφανιού από το μαθητή που στοχεύει.

 

  1. Στόχευση σε κρεβατάκι: Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες των δύο ή τριών και η κάθε ομάδα στέκεται κυκλικά πίσω από τη γραμμή τερματοφύλακα (6 μέτρα) σε διαφορετικά σημεία. Οι πρώτοι της κάθε ομάδας κρατάνε την μπάλα στοχεύοντας προς ένα οριζόντιο κρεβατάκι ύψους που βρίσκεται στο τέρμα. Το σουτ εκτελείται  ταυτόχρονα από τα παιδιά για αποφυγή ατυχημάτων και η κάθε ομάδα καταμετρά τα επιτυχημένα τέρματα. Γίνεται εναλλαγή θέσεων των ομάδων ώστε τα παιδιά να σουτάρουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες (πλαϊνές ή πιο κεντρικές).                                                     Για διαβάθμιση δυσκολίας το σουτ μπορεί να γίνει από πιο μακρινές αποστάσεις και το κρεβατάκι του ύψους μπορεί να στηθεί κάθετα στη γραμμή του τέρματος.

 

  1. Σουτ σε σταθμούς*:

1ος σταθμός: Σουτ σε μικρό τέρμα.

2ος σταθμός: Σουτ σε στεφανάκι.

3ος σταθμός: Σουτ σε στόχους στον τοίχο. Οι στόχοι διαφέρουν σε μέγεθος και ύψος. Κάθε στόχος έχει το δικό του βαθμό δυσκολίας και παίρνει τους ανάλογους βαθμούς.

4ος σταθμός: Σουτ σε τέρμα με ελατήρια για επιστροφή και σωστή υποδοχή.

 

*Ο αριθμός των σταθμών μπορεί να αυξομειωθεί ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και τους στόχους του εκπαιδευτικού.

 

  1. Το τέρας: Ο δάσκαλος, καλυμμένος πίσω από στρώμα κινείται απέναντι από τους        μαθητές που βρίσκονται σε σειρά σε κάποια απόσταση προσπαθώντας να τον πετύχουν με σουτ, παίρνοντας βαθμούς.

 

  1. Σκουός: Σε ζευγάρια. Και τα δύο παιδιά έχουν μέτωπο προς τοίχο και το ένα ρίχνει σε αυτόν ενώ το άλλο υποδέχεται και ξαναρίχνει.                                                       Διαβάθμιση δυσκολίας: Στόχοι στον τοίχο και βαθμοί.

 

 Γ΄- Δ΄ και Ε΄ - Στ΄ τάξεις:

 

  1. Τα παιδιά είναι σε ομάδες των 4 ή 5 και στέκονται κυκλικά. Το ένα παιδί κρύβεται πίσω από ένα στρώμα στη μέση. Τα υπόλοιπα παιδιά προσπαθούν να τον χτυπήσουν με ρίψη “soft”  μπάλας αφού εκτελέσουν πάσες για το ελεύθερο σουτ. Όποιο παιδί τον χτυπήσει παίρνει τη θέση του.

 

  1. Τα μισά παιδιά στέκονται στη μία γραμμή του γηπέδου το ένα δίπλα στο άλλο και τα υπόλοιπα απέναντι. Ένας μαθητής κρυμμένος πίσω από δύο στρώματα  προσπαθεί να περάσει από τη μέση των δύο ομάδων ενώ αυτά προσπαθούν να τον χτυπήσουν.

 

  1. Τα παιδιά είναι σε δύο ομάδες απέναντι η μία από την άλλη. Στο μέσο τους βρίσκονται κώνοι τροχαίας πάνω στους οποίους υπάρχουν μπάλες καλαθόσφαιρας (οι μπάλες μπορεί να βρίσκονται και πάνω σε πάγκο). Οι δύο ομάδες στοχεύουν τις μπάλες με τις μπάλες που κρατούν ρίχνοντας ταυτόχρονα, πρώτα τα παιδιά της μιας ομάδας, ακολούθως γίνεται καταμέτρηση και στήσιμο και μετά η άλλη ομάδα. Ένας βαθμός για κάθε μπάλα που πέφτει στο έδαφος.                                                                    Παραλλαγή: Τα παιδιά σε 4 ομάδες και μπροστά από κάθε ομάδα τοποθετείται ένας πάγκος με διάφορα αντικείμενα, κουτάκια αναψυκτικού, μπουκάλες κ.τ.λ. τα οποία στοχεύουν και προσπαθούν να ρίξουν στο έδαφος. Ρίχνει ένα-ένα παιδί της ομάδας κάθε φορά.

 

  1. Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες και τοποθετούνται απέναντι. Ανάμεσα τους, στη μέση της απόστασης τους, βρίσκονται δύο ή τρεις μεγάλες μπάλες (μπάλες καλαθόσφαιρας ή ιατρική μπάλα). Τα παιδιά με ρίψη της μπάλας που έχουν προσπαθούν να χτυπήσουν τις μεγάλες μπάλες που βρίσκονται στο μέσο της απόστασης. Νικήτρια η ομάδα που θα μετακινήσει τις μπάλες πιο μακριά στην περιοχή της άλλης ομάδας σε συγκεκριμένο χρόνο.                                                    Παραλλαγή: Τέσσερις ομάδες στις τέσσερις πλευρές τετραγώνου και στη μέση μια μπάλα ιατρική την οποία στοχεύουν με σκοπό να τη μεταφέρουν στο αντίπαλο γήπεδο.

 

  1. Αμυντικός και επιθετικός: Δύο παίκτες στέκουν ο ένας απέναντι από τον άλλο στα 5-8μ. απόσταση μπροστά από ένα στρώμα, το οποίο είναι η εστία που προστατεύουν. Σουτάρουν για να βρουν την εστία του αντιπάλου και ταυτόχρονα αμύνονται.

 

  1. Σουτ σε σταθμούς:

1ος σταθμός: Σουτ σε μικρό τέρμα.

2ος σταθμός: Σουτ σε στεφανάκι.

3ος σταθμός: Σουτ σε στόχους σε τοίχο. Οι στόχοι διαφέρουν σε μέγεθος και ύψος. Κάθε στόχος έχει το δικό του βαθμό δυσκολίας και παίρνει τους ανάλογους βαθμούς.

4ος σταθμός: Σουτ σε τέρμα με ελατήρια για επιστροφή και σωστή υποδοχή.

    • Ο αριθμός των σταθμών μπορεί να αυξομειωθεί ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και τους στόχους του εκπαιδευτικού.

 

*Σημείωση: Όλες οι πιο πάνω δραστηριότητες (ντρίμπλας, πάσας και σουτ) μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις τάξεις όταν προσαρμοστούν στο επίπεδο της κάθε ηλικίας.

 

Διασκεδαστικά παιχνίδια που συνδυάζουν όλες τις διδαχθείσες δεξιότητες

 

  1. Αμύνθου την πόλη σου ( Ε΄ - Στ΄): Τα παιδιά χωρίζονται σε τετράδες. Οι επιθετικοί προσπαθούν να μεταβιβάζουν τη μπάλα μεταξύ τους, μέχρι να βρουν τρόπο να περάσουν τη μπάλα με σουτ ανάμεσα από τους αμυνόμενους και να χτυπήσουν τη μπάλα του μπάσκετ που βρίσκεται πάνω σε κώνο.

 

  1. Γεμίστε το κεντρικό κασόνι (Ε΄- Στ΄): Δύο αμυντικοί προστατεύουν το κεντρικό κασόνι από τους επιθετικούς, που στέκονται γύρω τους κυκλικά και προσπαθούν με πάσες και σουτ να το γεμίσουν έχοντας στη διάθεση τους 10 μπάλες.

 

  1. Πόλεμος με τις μπάλες (Α΄- Β΄, Γ΄ - Δ΄, Ε΄ - Στ΄): Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες και η καθεμιά στέκεται στο μισό γήπεδο. Κάθε μέλος της ομάδας κρατάει από μία μπάλα και προσπαθεί να στείλει απέναντι αυτήν αλλά και όλες όσες εισέρχονται από τους αντιπάλους στο γήπεδο της δικής του ομάδας. Με το σφύριγμα του δασκάλου γίνεται καταμέτρηση των μπαλών που βρίσκονται στην περιοχή της κάθε ομάδας. Νικήτρια η ομάδα με τις πιο λίγες μπάλες.

 

  1. Κλέψτε τις μπάλες (Γ΄ - Δ΄, Ε΄ - Στ΄): Τα παιδιά χωρίζονται σε 4 ομάδες και η κάθε ομάδα έχει την περιοχή της σε μια από τις 4 γωνιές του γηπέδου. Η περιοχή αποτελείται από ένα στεφανάκι γεμάτο μπάλες και έναν υποδοχέα ο οποίος υποδέχεται και τοποθετεί τις κλεμμένες μπάλες σ’ αυτό. Με το σφύριγμα τα παιδιά κάθε ομάδες κλέβουν μπάλες από τα στεφανάκια των άλλων  ομάδων και τις μεταφέρουν στο στεφανάκι της ομάδας τους με ντρίμπλα ή με πάσα στον υποδοχέα. Νικήτρια η ομάδα με τις περισσότερες μπάλες στο στεφανάκι της.

 

  1. Παιχνίδι χειροσφαίρισης με σκούτερ (Ε΄ - Στ΄): Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες και κάθε παίκτης κάθεται πάνω σε ένα σκούτερ. Σκοπός του παιχνιδιού είναι χρησιμοποιώντας την πάσα να πετύχουν τον γκολ στο μικρό τέρμα. Στόχος αυτού του παιχνιδιού είναι να αντιληφθούν τα παιδιά τη μετακίνηση και την κατάληψη θέσης χωρίς την κατοχή μπάλας.

 

  1. Ο μπαλοκουβαλητής(Ε΄ - Στ΄):  Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες και η καθεμιά καταλαμβάνει το μισό γήπεδο έχοντας στη γραμμή τέρματος ένα κασόνι γεμάτο μπάλες. Ορίζονται τρία παιδιά ως φύλακες τα οποία στέκονται στη μέση του γηπέδου πατώντας πάντοτε την κεντρική γραμμή. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να μεταφερθούν οι μπάλες με ντρίμπλα ή με πάσες από το κασόνι της μιας ομάδας στο κασόνι της αντίπαλης ομάδας χωρίς να αγγίξουν στις μπάλες οι φύλακες. Αν συμβεί αυτό, τότε το παιδί που έχασε την μπάλα,  την τοποθετεί στο κασόνι του φύλακα. Όταν τα παιδιά περάσουν με επιτυχία τους φύλακες θα σουτάρουν από συγκεκριμένη απόσταση για να μπει η μπάλα στο αντίπαλο κασόνι. Με το σφύριγμα του δασκάλου καταμετρούνται οι μπάλες στα κασόνια των δύο ομάδων. Νικήτρια η ομάδα με τις πιο λίγες μπάλες.

Διαβάθμιση για Α΄- Β΄, Γ΄ - Δ΄: Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες, η ομάδα των μπαλοκουβαλητών και η ομάδα των φυλάκων(ο μισός αριθμός παιδιών). Οι φύλακες στέκονται στη μέση του γηπέδου σε περιοχή 2 μέτρων. Σκοπός του παιχνιδιού είναι οι μπαλοκουβαλητές να μεταφέρουν τις μπάλες ντριμπλάροντας από το γεμάτο κασόνι στο άδειο χωρίς να αγγίξουν τη μπάλα τους οι φύλακες. Αν συμβεί αυτό, τότε το παιδί που έχασε την μπάλα,  την τοποθετεί στο κασόνι του φύλακα. Νικήτρια η ομάδα με τις περισσότερες μπάλες στο κασόνι της.

 

  1. Παιχνίδι με πάγκους: 4 vs 4 ή 5 vs 5 ή 6 vs 6. Παιχνίδι στο κανονικό γήπεδο.         Κερδίζεται πόντος κάθε φορά που η μπάλα δίδεται στον τερματοφύλακα ο οποίος στέκεται πάνω σε πάγκο μέσα στην περιοχή τέρματος της αντίπαλης ομάδας           (όχι αυστηρή τήρηση των κανονισμών).

 

  1. Σουτ στα κασόνια: 4 vs 4 ή 5 vs 5 ή 6 vs 6 (χωρίς τερματοφύλακα). Παιχνίδι στο κανονικό γήπεδο. Σημειώνεται τέρμα κάθε φορά που η μπάλα μετά από σουτ χτυπά τα κασόνια που αντικαθιστούν το τέρμα. Μετά από κάθε επιτυχημένο σουτ αφαιρείται και ένα από τα κασόνια (όχι αυστηρή τήρηση των κανονισμών).

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

Η ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Σημειώσεις του εκπαιδευτικού Γιώργου Αττιπά  από το σεμινάριο που έγινε στη Λάρνακα 29/5/2003 με εισηγητή τον κ. Ονησίφορο Ιωάννου.

  Πιο κάτω παρουσιάζεται ένα δείγμα εργασιών που μπορεί να απλωθούν και εμπλουτιστούν με άλλες σε περισσότερα ημερήσια. Αναφέρεται  ότι τα παιδιά πρέπει να μάθουν 1. Πρώτα απλές δεξιότητες,  2. Σύνθετες ή συνδιασμένες, 3. Απλές στρατηγικές 4. Εφαρμογή των στρατηγικών σε παιγνίδι με ελεύθερη τροποποίηση κανονισμών. Αυτά όλα βέβαια είναι πολύ δύσκολο ή και αδύνατο να διδαχτούν σε ένα ημερήσιο μάθημα. Οι πιο κάτω δραστηριότητες εμπεριέχουν στοιχεία και από τα 4 στάδια.

  Δειγματικές ασκήσεις σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς Δημοτικής Εκπαίδευσης .

Α. Εισαγωγή- Προθέρμανση:

Τα παιδιά συγκεντρώνονται σε σειρά πάνω στη γραμμη της περιοχής του τερματοφύλακα η οποία αποτελεί τη θέση οδηγιών από το δάσκαλο καθώς και ένα τρόπο ελέγχου των απουσιών. Το μάζεμα στη θέση για οδηγίες (ο ένας δίπλα από τον άλλο) γίνεται και για γνωστοποίηση του στόχου - περιεχομένου του μαθήματος έτσι που τα παιδιά να νιώθουν πού πηγαίνουν, αλλά παράλληλα (όπως και το μάζεμα των παιδιών στο τέλος) ηρεμά τα παιδιά, που ετοιμάζονται για το μάθημά  ή το επόμενο μάθημα. Τα υλικά ( μικροί κώνοι και μπάλες του χάντμπολ) είναι ήδη συγκεντρωμένα στη περιφέρεια του γηπέδου, σε σημεία που να διευκολύνουν τη γρήγορη εναλλαγή των δραστηριοτήτων. Καθορίζονται επίσης και κάποιοι κανόνες διοίκησης και πειθαρχίας όπως: ένα σφύριγμα= έναρξη της δραστηριότητας, δύο σφυρίγματα= διακοπή της δραστηριότητας για ανατροφοδότηση ή για επεξήγηση της επόμενης, οριοθέτηση του χώρου εκγύμνασης, ζέσταμα κ.τ.λ. Κάθε φορά που διεξάγεται μια δραστηριότητα ο δάσκαλος κινείται ανάμεσα στα παιδιά και παρέχει ανατροφοδότηση, ενθαρρύνει, διορθώνει, επιβραβεύει ή πειθαρχεί κάποιους μαθητές.

Στη συνέχεια τα παιδιά παίρνουν από μία μπάλα από τους χώρους συγκέντρωσης των υλικών και επιστρέφουν στη θέση οδηγιών.

 Δραστηριότητα 1: Δεξιότητες χειρισμού της μπάλας

Τα παιδιά ρίχνουν και πιάνουν τη μπάλα του χάντμπολ ώστε να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το βάρος της, την υφή της, τη σκληρότητα της κ.τ.λ., κάτι το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως προθέρμανση. Ακολούθως, χτυπούν μερικές φορές τη μπάλα στο έδαφος για να γνωρίσουν τη δύναμη που πρέπει να ασκείται στη μπάλα ώστε αυτή να αναπηδά στο ύψος που βολεύει τον κάθε μαθητή.

Β. Κύριο μέρος εκγύμνασης: Ντρίπλα – Πάσα – Σουτ (Σκοράρισμα)

 Δραστηριότητα 2: α) Οι μαθητές χτυπούν τη μπάλα στο έδαφος με το χέρι σχεδόν τεντωμένο να κάνει περιστροφή γύρω από τον ώμο από πίσω προς τα εμπρός, μετά κάνουν δύο-τρία βηματάκια και την ξαναχτυπούν ακολουθώντας διάφορες κατευθύνσεις. β) Η ίδια ακριβώς δραστηριότητα εκτελείται και με ελαφρό ή γρήγορο τρέξιμο (διαβαθμίσεις επιπέδου δυσκολίας). γ) Μετά τα δύο- τρία βηματάκια ακολουθεί άλμα προς τα πάνω και αφού φτάσουν στο ψηλότερο σημείο χτυπούν τη μπάλα στο έδαφος με τον τρόπο που επεξηγήθηκε στο σημείο (α).

 Δραστηριότητα 3: Οι μαθητές ρίχνουν τη μπάλα ψηλά στον αέρα και μόλις την πιάσουν κάνουν προσποίηση και αλλάζουν κατεύθυνση.

 Δραστηριότητα 4: Για το σχηματισμό δυάδας ζητούμε από τα παιδιά να προεκτείνουν το χέρι τους κρατώντας τη μπάλα στην παλάμη τους και να την ακουμπήσουν σε μια άλλη μπάλα κάποιου συμμαθητή τους που εκτελεί την ίδια άσκηση, ώστε να φτιάξουν δυάδες. Ακολούθως με στατική θέση και απόσταση πέντε μέτρων ρίχνουν τη μπάλα στον συμπαίχτη τους ο οποίος την πιάνει και τη ρίχνει πίσω εκτελώντας έτσι πάσα από στατική θέση. Σ’ αυτή τη δραστηριότητα μπορεί να υπάρξουν οι ακόλουθες διαβαθμίσεις επιπέδου δυσκολίας:

α)   Με κίνηση προς διάφορες κατευθύνσεις διατηρώντας την ίδια απόσταση.

β)   Αυξομειώνοντας την απόσταση μετά από τρεις πάσες αντίστοιχα.

γ) Εκτέλεση πάσας με διαφορετικούς τρόπους κάθε φορά, τους οποίους ανακαλύπτουν οι ίδιοι οι μαθητές και επιλέγονται από το δάσκαλο για επίδειξη και προς τους υπόλοιπους μαθητές.

δ)   Καθήμενοι και αφού ρίξει τη μπάλα στον συμπαίκτη του κάνει κίνηση του άνω μέρους του σώματος του προς τα πίσω ενώ όταν θα την υποδεκτεί από τον συμπαίκτη του φέρει το σώμα του μπροστά και προτάσσει τα χέρια του τεντωμένα, γυμνάζοντας έτσι και τους κοιλιακούς μυς.

 Δραστηριότητα 5: Στις δυάδες τους, ο ένας μαθητής λαμβάνει θέση για κάμψεις ενώ ο άλλος κυλάει τη μπάλα κάτω από το σώμα του συμπαίκτη του όταν αυτό ανασηκωθεί για να εκτελέσει την κάμψη. Στη συνέχεια τρέχει από την άλλη πλευρά για να πάρει τη μπάλα και επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία και από τους δύο μαθητές. Με αυτό τον τρόπο, επίσης, γυμνάζονται και οι υπόλοιποι μυς των παιδιών με τρόπο έμμεσο, εντάσσοντας τη μυϊκή γύμναση στο άθλημα που διδάσκεται.

 Δραστηριότητα 6: Ακολουθούν ασκήσεις σκοραρίσματος και τεχνικές οργάνωσης της άμυνας και της επίθεσης.

α) Στη δυάδα τους και με απόσταση 5-10 μέτρων μεταξύ τους, ο ένας παίκτης ανοίγει τα πόδια του περίπου μισό μέτρο ενώ ο άλλος προσπαθεί να ρίξει τη μπάλα για να περάσει κάτω από τα πόδια του συμπαίκτη του και να σκοράρει. Μπορεί η άσκηση αυτή να είναι και διαγωνιστική με καταμέτρηση των τερμάτων που σημειώνει ο καθένας.

β) Οι μαθητές οδηγούνται στην τελική γραμμή του γηπέδου όπου είναι τοποθετημένοι οι κώνοι με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζεται μια μικρή εστία σε έυλογη απόσταση από τη διπλανή. Ο ένας από τους δύο μαθητές παίρνει τη θέση του τερματοφύλακα και προσπαθεί να παρεμποδίσει τον άλλο να σκοράρει χρησιμοποιώντας μόνο τα πόδια του. Ο άλλος μαθητής βρίσκεται σε απόσταση 2-3 μέτρων και ρίχνει τη μπάλα με το χέρι. Ο μαθητής που ρίχνει τη μπάλα δύναται να κάνει προσποιήσεις στην προσπάθεια του να σκοράρει ενώ η απόσταση μπορεί να αυξάνεται ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας που θέλουμε να εφαρμόσουμε.

γ) Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να γίνει και χωρίς τη χρήση της μπάλας δηλαδή, ο ένας παίκτης να προσπαθεί να μπει ο ίδιος τέρμα ενώ ο τερματοφύλακας να τον παρεμποδίζει χρησιμοποιώντας μόνο το σώμα του, μια δραστηριότητα που ενθουσιάζει τους μαθητές και που φάνηκε να είναι πολύ διασκεδαστική και πρωτότυπη.

Γ. Τροποποιημένο παιχνίδι : Εφαρμογές των όσων διδάκτηκαν πιο πάνω σε παιχνίδι με τροποποιημένους κανονισμούς ώστε να υποβοηθούν στην επίτευξη των στόχων του συγκεκριμμένου μαθήματος. Ο κάθε δάσκαλος μπορεί να φτιάξει το δικό του παιχνίδι το οποίο θα εξυπηρετεί τους στόχους του και θα συνδέεται άμεσα με τις δραστηριότητες που προηγήθηκαν.

Οι μαθητές προσέρχονται στη θέση οδηγιών όπου λαμβάνουν οδηγίες για το παιχνίδι το οποίο προτάθηκε στο συγκεκριμμένο μάθημα. Οι μαθητές, δύο vs δύο (δύο αμυντικοί, εκ των οποίων ο ένας τερματοφύλακας, και δύο επιθετικοί) λαμβάνουν τις θέσεις τις οποίες καθορίζει ο δάσκαλος. Οι δύο επιθετικοί ανταλλάσουν πάσες πλησιάζοντας κάθε φορά προς το τέρμα, όχι σε απόσταση μικρότερη των 3-4 μέτρων, με σκοπό να σημειώσουν τέρμα ενώ ο αμυντικός προσπαθεί να τους παρεμποδίσει και ο τερματοφύλακας να ανακόψει τη πορεία της μπάλας προς αυτό. Όταν σημειωθεί τέρμα ή βγει έξω η μπάλα, οι μαθητές αλλάζουν ρόλους. Οι επιτιθέμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν προσποιήσεις, πάσες, άλματα κ.τ.λ. ενώ οι αμυνόμενοι τρόπους ανακοπής της μπάλας και παρεμπόδισης χωρίς φάουλ του εύκολου σουτ από τον αντίπαλο, στοιχεία τα οποία καλλιεργήθηκαν στις δραστηριότητες που προηγήθηκαν. Το παιχνίδι αυτό μπορεί να είναι και διαγωνιστικό με καταμέτρηση των τερμάτων που σημειώνει η κάθε ομάδα.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

Δραστηριότητες για μάθημα Χειροσφαίρισης στο Δημοτικό

Εισηγητής:  Έλενα Κατσουνωτού

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ