Το αλεξίπτωτο στο μάθημα της Φ.Α.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Παναγιώτα Κούκου - Κυριακίδου

Στην προσπάθεια για να δώσουμε εύρος στις κινητικές δραστηριότητες των μαθητών μας παρουσιάζουμε  δραστηριότητες με το αλεξίπτωτο.

Η χρήση του αλεξίπτωτου  στο μάθημα της Φ.Α. στο εξωτερικό είναι πολύ διαδομένη. Ένα γρήγορο σερφάρισμα στο διαδίκτυο θα σας πείσει.

 

Προσωπικά ενημερώθηκα για το αλεξίπτωτο παρακολουθώντας μια εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με τον ΄Ομιλο  Λαϊκής που έγινε στο παλιό Γ.Σ.Ζ.  Εκεί εντυπωσιάστηκα από τον ενθουσιασμό των παιδιών που λάμβαναν μέρος στις δραστηριότητες που γίνονταν με το αλεξίπτωτο γι αυτό και πίστεψα ότι το θέμα άξιζε να τύχει περισσότερης διερεύνησης.
  Στη συνέχεια σας παρουσιάζονται  κάποια συμπεράσματα  τα οποία έχουν διαμορφωθεί από μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο  αλλά και  με τη χρήση  του παιχνιδιού στην εκπαιδευτική πράξη.

  Τo αλεξίπτωτo είναι ένα παιχνίδι που διδάσκει τη δύναμη, την ευκινησία, το συντονισμό. Τα παιχνίδια με το αλεξίπτωτο μπορούν να γυμνάσουν τα χέρια, την πλάτη, τους ώμους. Εισάγονται  επίσης εύκολα δεξιότητες ρυθμού και μετακίνησης.  Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι  προάγει τη συνεργασία και την ομαδικότητα. Μπορούν να παίξουν από 6 έως 40 παιδιά. 

  Ακόμα και όταν παίζουν οι μαθητές για να κερδίσει ο ένας τον  άλλο, πρέπει να λειτουργήσουν μαζί προς ένα δημιουργικό τέλος. Σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια στο αλεξίπτωτο δεν υπάρχει ο ανταγωνισμός για το ποιος από τους συμπαίχτες  θα πάρει την μπάλα, το σχοινάκι, το frisbee ή τον όποιο εξοπλισμό. Όλοι αγγίζουν στο αλεξίπτωτο και είναι ισότιμα μέλη στο παιχνίδι. Τα παιδιά παίζουν με στόχο να κινηθούν, να συνεργαστούν και να διασκεδάσουν. 

  Τα παιδιά μπορούν να παίξουν  από πέντε λεπτά  με μια ώρα ανάλογα με το χρόνο που θέλει ο εκπαιδευτικός. Προσφέρεται  για όλα τα επίπεδα δυνατοτήτων και μπορεί να παιχτούν  ήρεμα ή θορυβώδη παιχνίδια. Λειτουργεί καλά με πολλά παιδιά με διαφορετικές ικανότητες ή και για παιδιά με ειδικές ανάγκες (παιδιά σε αναπηρικό καροτσάκι παρουσιάζονται να λαμβάνουν μέρος σε δραστηριότητες στο διαδίκτυο) και είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί και για άλλα μαθήματα γλώσσα - μαθηματικά – γεωγραφία – αγωγή υγείας. Είναι ένα όργανο που οδηγεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητα

  Με το αλεξίπτωτο μπορούμε να παίξουμε όπουδήποτε ακόμα και μέσα στην τάξη. Ο  εκπαιδευτικός όμως  πρέπει να λαμβάνει για κάθε παιχνίδι τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας.  Η πειθαρχία είναι ουσιαστική σε οποιαδήποτε μορφή παιχνιδιού. Οι κανόνες των παιχνιδιών  πρέπει να είναι σαφέστατοι και κατανοητοί σε όλα τα παιδιά.

  Πιο κάτω δίνονται διάφορες δραστηριότητες – παιχνίδια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Πηγές:

Parachute Ideas

http://www.teachingideas.co.uk/pe/parachute/contents.htm

http://worknotes.com/IL/Chicago/Fit4FunKidsFitness/h1.stm

Parachute Lesson Plan Page

http://schools.eastnet.ecu.edu/pitt/ayden/physed8.htm

 

επιστροφή