ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ 

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Home ] ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ] ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ] ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ] ΒΙΒΛΙΑ Φ.Α ] ΒΟΗΘΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΙΒΟΥ 2006 ] ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ  ΠΑΙΔΕΙΑ ] ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ] ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ] [ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ] ΑΡΘΡΑ/ΑΠΟΨΕΙΣ ]

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Υ.Π. ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Κυπριακες Συμμετοχες στο Πεκινο 2008 - Χρηση της Πληροφορικης στη Φ.Α.

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ο ΧΟΡΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΟΥ

Εισηγησεις για γνωριμια των παραδοσιακων χορων στη Δημοτικη και Προδημοτικη Εκπαιδευση 

Φυσικh Αγωγh σε σχeση με τον υπό eμφαση στoχο «Γνωρίζω δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι»  

ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ  

ΜΙΝΙ ΤΕΝΙΣ- ΜΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΤΕΝΙΣ  

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΤΜΙΝΤΟΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Υ.Π. ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  

Διαφοροποιηση εργασιας στη διδασκαλια της Φυσικης Αγωγης

TO ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ ΣΤΗ Φ.Α.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 

    ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΕΣ

Η ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

Η  ΕΝΝΟΙΑ  ΤΗΣ  ΡΟΗΣ  ΣΤΗ  ΦΥΣΙΚΗ  ΑΓΩΓΗ  

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ Φ.Α. ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ  

 

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 

ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΕΣ

Εισηγητής: Ονησίφορος Ιωάννου

ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΑ :

Ντρίπλα : Χαμηλά �χτύπα τη μπάλα όσο πιο γρήγορα μπορείς. Κάνε ντρίπλα και λέγε πόσα δάκτυλα σου δείχνει το ζευγάρι σου. Παιγνίδι με παρενόχληση υπολοίπων παιδιών. Ντρίπλα μέσα και έξω από κώνους ή άλλα εμπόδια. Ντρίπλα μέσα σε στεφάνια. Προστασία της μπάλας με αντίθετο χέρι. Ντρίπλα ταχύτητας : Ψηλή ντρίπλα με χτύπημα της μπάλας προς τα μπρος. ΄Ελεγχος στο σταμάτημα σε ορισμένο σημείο για ντρίπλα ταχύτητας.

Πάσα: Πώς μπορώ να κάνω όσο πιο γρήγορη πάσα μπορώ; Πόσες πάσες σε 20 δευτερόλεπτα; Πώς μπορώ να κάνω ασφαλισμένη πάσα;  Δείξε στο ζευγάρι σου πού θέλεις να σου κάνει την πάσα. Κάμετε γρήγορα πολλές και διαφορετικές πάσες.

Πϊβοτ : Πάτησε το πόδι σαν να σβήνεις ένα τσιγάρο. Κάμε το ίδιο πράγμα αλλά προχώρα το άλλο πόδι στην ίδια κατεύθυνση. Κάρφωσε το πόδι σου στη μέση του στεφανιού και κάνε γρήγορο γύρο με το άλλο.

Δίχρονος ρυθμός : Προχώρα και βγάζε το ίδιο πόδι ψηλά. Το άλλο. Ρίξε τη μπάλα στο καλάθι. Δείξε με το γόνατο ποιο χέρι θα κάνει σουτ. Κάνε μεγάλο βήμα πριν σηκώσεις το γόνατο.

  ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΑ :

Υποδοχή-Δάκτυλα: Βλέπω τη μπάλα μέσα από παραθυράκι � την υποδέχομαι λυγίζοντας τα χέρια (και τα πόδια) και τη διώχνω τεντώνοντάς τα.

Σέρβις : Δείχνω με το χέρι μου που θα πάει η μπάλα και κάνω την κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή με τον πήχυ.

Μανσέτα : Βάζω τις παλάμες μου κάθετα τη μια στην άλλη και τις κλείνω έτσι που οι αντίχειρες να σμίγουν παράλληλα ο ένας με τον άλλο. Ο ένας ρίχνει, ο άλλος κτυπά.

  ΧΑΝΤΜΠΟΛ :

Δοκίμασε ποιο πόδι πρέπει να έχεις μπροστά για να φύγει το σουτ σου με περισσότερη δύναμη. Δοκίμασε να πάρεις το χέρι σου όσο πιο πίσω γίνεται. Ρίχνω με το ένα παραλαμβάνω με τα δύο χέρια. Κάνω 3 βήματα και μετά ρίχνω τη μπάλα. Κάνω 3 βήματα, χτυπώ τη μπάλα και μετά κάνω άλλα 1-3 βήματα και ρίχνω. Κάνω όσο πιο γρήγορες πάσες μπορώ. Χτύπημα στόχου.

 επιστροφή

 

Η ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ 

ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΟΝΗΣ ΙΦΟΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

ΣΤΟΧΟΙ :

  1. Η ευρύτερη γνωριμία με το άθλημα.
  2. Να δοθούν μεθοδολογικές εισηγήσεις.
  3. Να γίνει συσχέτιση των γνώσεων � εισηγήσεων με τους στόχους του Αναλυτικού Προγράμματος του Δημοτικού Σχολείου και ειδικότερα της Φυσικής Αγωγής.
  4. Να λυθούν απορίες.
  5. Να καθιερωθεί αμφίδρομη επικοινωνία για επανατροφοδότηση, στήριξη, βελτίωση.

 1.   ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ:

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

·             Περιοχή τερματοφύλακα (το μέγεθός της εξαρτάται από το χώρο, την ηλικία και τις ικανότητες των παιδιών)

·             Τρία βήματα χωρίς ντρίπλα

·             Τρία δευτερόλεπτα

·             Οι υπόλοιποι κανονισμοί μπορούν να φτιάχνονται - τροποποιούνται από τα παιδιά και το/η δάσκαλο/α ανάλογα με το χώρο, το επίπεδο τεχνικής κλπ. Περιορισμοί στην τροποποίηση κανονισμών           ΚΑΝΕΝΑΣ

2.   ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ  ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

·             Το γήπεδο μπορεί να είναι οποιοσδήποτε χώρος. ΄Οσο πιο μικρός είναι τόσο πιο λίγοι πρέπει να είναι οι παίκτες γηπέδου.

·             Τα τέρματα οριοθετούνται όπως και τα τέρματα του ποδοσφαίρου στην αλάνα ή τη σχολική αυλή (μόνιμη κατασκευή, πέτρες, κώνοι, πλαστικές σωλήνες...)

·             Η μπάλα πρέπει να έχει λαβή � η ντρίπλα δεν είναι απαραίτητη (μπάλα Νο 0 ή ξεφούσκωτη πλαστική)

·             Η εισαγωγή του παιγνιδιού μπορεί να γίνει από οποιαδήποτε ηλικία. Απαραίτητη προϋπόθεση η διδασκαλία των βασικών κινητικών δεξιοτήτων και στρατηγικών που θα κάμουν το παιγνίδι ελκυστικό σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, ακόμα κι αυτά με ειδικές ικανότητες.

3.   ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ Φ. ΑΓΩΓΗΣ � Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΟΙ : (Αλλαγή κατεύθυνσης, ροής ή επιπέδου γι' αποφυγή ή πιάσιμο αντικειμένου ή αντιπάλου, ρίξιμο � πιάσιμο με ακρίβεια � σε απόσταση � σε κίνηση, ντρίπλα με αποφυγή � φύλαξη, βασικές επιθετικές και αμυντικές στρατηγικές εφαρμοσμένες σε παιγνίδια μικρών ομάδων...)

ΓΝΩΣΙΟΛΟΓΙΚΟΙ  :  (Διάκριση μεταξύ ελαστικότητας και ακαμψίας κανονισμών και fair play, γνώση βασικών στοιχείων τακτικής � στρατηγικής, τροποποίηση παιγνιδιών για να γίνονται πιο ενδιαφέροντα, αναγνώριση του ρόλου των παιγνιδιών για κατανόηση των άλλων � συμπαικτών και αντιπάλων, εντοπισμός, ανάλυση και διόρθωση ατομικών λαθών...)

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΙ  : (Εκτίμηση � αποδοχή κινητικών και ειδικών ιδιαιτεροτήτων των άλλων, ευχαρίστηση για τις επιτυχίες � επιτεύγματα τόσο του ιδίου όσο και των άλλων, αποδοχή και σεβασμός στις αποφάσεις του διαιτητή, που μπορεί να είναι συμμαθητής, δάσκαλος ή επίσημος διαιτητής...).

ΑΠΟΔΕΚΤΟ Α.Π. είναι το ισορροπημένο σε θέματα αναλυτικό πρόγραμμα, το οποίο περιέχει, αναπτύσει κινητικές δεξιότητες, γυμναστική, χορό, φυσική κατάσταση και ομαδικά παιγνίδια.

ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΟ Α.Π. είναι αυτό που σχεδιάζεται ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του δασκάλου (για παράδειγμα ένα συγκεκριμένο ομαδικό παιγνίδι).

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΩΝ

1ο Στάδιο  :  Απόκτηση και βελτίωση απλών κινητικών δεξιοτήτων

2ο Στάδιο  :  Συνδιασμός δύο ή περισσοτέρων δεξιοτήτων σε κινητικές σειρές.

3ο Στάδιο  :  Εκμάθηση � εφαρμογή επιθετικών και αμυντικών αρχών � στρατηγικών.

4ο Στάδιο  :  Παιγνίδι με σταθερούς κανονισμούς στο οποίο αναλαμβάνουν - εφαρμόζουν συγκεκριμένους ή και εξειδικευμένους ρόλους και στρατηγικές.

 Θεωρώντας ότι τα στάδια 1&2 είναι λίγο πολύ γνωστά, προχωρούμε στο 3ο Στάδιο και τον τρόπο που το επιδιώκουμε μέσα από απλά παιγνίδια:

Στην αρχή οι κανονισμοί είναι πολύ λίγοι, οι στρατηγικές περιορισμένες και οι ομάδες πολύ μικρές π.χ. παιγνίδι 2 εναντίον 1 ή 3 εναντίον 2, με πιο μικρά τέρματα και μικρότερες περιοχές.

Επιθετικές στρατηγικές : Παραλαμβάνω την πάσα με κίνηση προς τη μπάλα, δεν πηγαίνω πολύ κοντά στον αμυντικό ή το συμπαίκτη μου, δεν δείχνω στον αντίπαλο τις προθέσεις μου (προσποιήσεις).

Αμυντικές στρατηγικές  :  Δεν απομακρύνομαι από τα τέρματά μου, παίρνω θέση που να περιορίζει τις πιθανότητες του επιθετικού να σκοράρει, παίρνω θέση που μου επιτρέπει να κλέψω τη μπάλα από τον αντίπαλο χωρίς να αφήνω ακάλυπτα τα τέρματά μου.

Στο πιο κάτω σχεδιάγραμμα φαίνεται μια πιθανή διάταξη  10 παιδιών (Παιγνίδι 2 Εναντίον 3 επιθετικών) σε γήπεδο καλαθόσφαιρας (με D σημειώνονται οι αμυντικοί και Ο οι επιθετικοί. Οι περιοχές τέρματος φτιάχτηκαν με κώνους και σχοινάκια). Η διάταξη αυτή μπορει να εφαρμοστεί και στο κέντρο του γηπέδου και στην άλλη τελική γραμμή και να απασχολούνται

Στο πιο πάνω σχεδιάγραμμα ο ένας από τους Ο μπορεί να είναι σύμβουλος �προπονητής, τόσο για τους αμυντικούς όσο και για τους επιθετικούς. Αν για παράδειγμα οι στόχοι � στρατηγικές που θα επιδιώξουμε είναι αυτές που αναφέραμε πιο πάνω αναμένεται ν' ακούσουμε τον προπονητή να λέει στους επιθετικούς :

" Δεν κινήθηκες για να πιάσεις τη μπάλα Νίκο, έμεινες και την περίμενες."

" Μιχάλη, Νίκη είσαστε πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, ανοίξετε λίγο"

" Μπράβο Μαρία! Μας ξεγέλασες όλους. Νομίζαμε ότι θα πασάρεις αλλά έκανες ένα τόσο ξαφνικό σουτ που ούτε κατάλαβαν πότε έβαλες τέρμα"

 Στους αμυντικούς πιθανό να λέει:

" Μη βγαίνεις τόσο μακρυά από τα τέρματα Μ! Θα σου βάλουν εύκολα τέρμα."

" Μπράβο Μάριε, παρόλο που παρολίγο να κλέψεις τη μπάλα, κατάφερες να επιστρέψεις γρήγορα πίσω για να προστατεύσεις το τέρμα σου!"

 Σε κατοπινό στάδιο-μάθημα μπορούμε να επιδιώξουμε άλλα στοιχεία τακτικής � στρατηγικής, έτσι που να βελτιώνεται ποιοτικά η απόδοσή τους, π.χ. προστασία της μπάλας ή αλλαγή θέσεων για τους επιθετικούς  και πίεση του παίκτη με τη μπάλα (ή και του διπλανού του) και εύρεση μηχανισμού ταχείας επικοινωνίας για αμυντικούς παίκτες. Αναμφίβολα δεν μπορούμε να ' χουμε πολλές ή σύνθετες απαιτήσεις στα πρώτα μαθήματα αυτού του σταδίου.

 Στο 4ο Στάδιο οι κανονισμοί αρχίζουν να γίνονται πιο σταθεροί, ενώ παράλληλα μπορούμε να επικοινωνούμε με ονομασία αμυντικών (5:1, 6:0, man to man...) ή επιθετικών (πέρνα 2ο πίβοτ, παίξε play maker, extrem, κάμετε σταύρωμα...). Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να εφαρμόζονται όλες οι βασικές αρχές επίθεσης (προστασία μπάλας, πλάτος και βάθος στην τοποθέτηση των παικτών, ισορροπία γηπέδου, ταχύτητα � ποικιλία στην κίνηση, υποστήριξη συμπαικτών, υπομονή για κατάλληλη ευκαιρία, ποικιλία στο σουτ, αιφνιδιασμός...) και οι βασικές αρχές άμυνας (μετακίνηση αμυντικών ανάλογα με τη θέση της μπάλας, οργάνωση και μετά πρωτοβουλία, 1ο και 2ο παράλληλο καθήκον, εξοδος-επιστροφή, μετάθεση-ανάληψη ευθύνης, υποστήριξη συμπαίκτη, ταχύτητα στην επικοινωνία, πίεση του παίκτη με τη μπάλα, συνεχόμενη παρενόχληση μπάλας και επιθετικών πέρα από κάποιο ημείο του γηπέδου, προσαρμογή άμυνας ανάλογα με το επιθετικό σύστημα

 επιστροφή