ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Home ] ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ] [ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ] ΣΧΕΔΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ/ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ] ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ]

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ Φ.Α.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ "ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ"

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ "ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ"

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΚΟΒΩ ΤΟ ΝΗΜΑ"

Αθλητισμος για ολους με ολους Παρεμβατικο προγραμμα "ενα σχολειο για ολα τα παιδιά"

ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ  

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Φ.Α. (Δ΄-Ε΄-ΣΤ) -ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΜΟΝΤΕΛΛΟ  

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ  ΗΜΕΡΙΔΩΝ  

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ  

ΠΑΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ  

 ΜΟΝΤΕΛΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΙΒΟΥ ΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

ΣΧΕΔΙΑ  ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ  ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ � ΛΑΡΝΑΚΑΣ  ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 

ΠΩΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΤΕ ΕΝΑ «ΠΑΝΗΓΥΡΙ» ΜΙΝΙ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ   

ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 

 

ΜΟΝΤΕΛΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΙΒΟΥ ΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 

Εισηγητής: Ονησίφορος Ιωάννου

1.  ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ παιδιών Ε΄ και Στ΄ τάξης  - κάθε παιδί ένα αγώνισμα (δοκιμάστηκε από τον όμιλο Αγ. Αθανασίου Λεμεσού � συντονιστής Κυριάκος Κωνσταντίνου,  Β΄ Δημοτικό Αγ. Αθανασίου):

Όσα παιδιά της Ε & ΣΤ΄ τάξης ήθελαν να λάβουν μέρος στους αγώνες στίβου δήλωσαν από πριν στο δάσκαλο του σχολείου τους το αγώνισμα που τους ενδιαφέρει. Ο δάσκαλος μπορούσε απλά να συμβουλεύσει κάποια παιδιά ότι είχαν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας σε κάποιο άλλο αγώνισμα. Η τελική όμως απόφαση ήταν του παιδιού.

Στάδιο 1ο  : Ο δάσκαλος κάθε σχολείου έκαμε κατάλογο των μαθητών του κατά αγώνισμα και με σειρά επίδοσης (ο καλύτερος αθλητής αναγραφόταν 1ος και ο πιο αδύνατος τελευταίος).

Στάδιο 2ο  : Το σχολείο οργανωτής ανάλαβε να φτιάξει τις σειρές για τους δρόμους. Στην Α΄ σειρά έτρεξαν όλοι οι πρώτοι (ή και δεύτεροι από κάθε σχολείο), στην επόμενη σειρά οι αμέσως καλύτεροι κλπ.

Καθήκοντα Δασκάλων : 1 Έφορος � κριτής ύψους, 2 μήκους, 2μπάλας, Έφορος Δρόμων, Αφέτης, 3-6 χρονομέτρες.

 ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ :

ΔΡΟΜΟΙ : ΄Ολες οι σειρές είναι τελικές. Ανακοινώνεται στα παιδιά ο χρόνος που έχουν πετύχει. Στους δύο καλύτερους χρόνους ανακοινώνεται το δικαίωμα συμμετοχής στους Επαρχιακούς Αγώνες. Οι χρόνοι κάθε σειράς συμφωνούνται από όλους τους χρονομέτρες και μετά ανακοινώνονται (αν π.χ. φαίνεται από τη χρονομέτρηση ότι ο αθλητής που τερμάτισε 2ος πέτυχε καλύτερο χρόνο από τον αθλητή που τερμάτισε 1ος είναι εμφανές ότι πρόκειται για λάθος που πρέπει να διορθωθεί).

ΜΠΑΛΑ :  Ανάλογα με τις γνωστές επιδόσεις των παιδιών τοποθετούνται κώνοι πιατάκια ανά 5μέτρα, π.χ. κώνοι σηματοδότησης στα 15m, 20m, 25m, 30m, 35m. Όσες βολές για τα αγόρια είναι χαμηλότερες από 30m καταγράφονται με κατ� εκτίμηση υπολογισμό, χωρίς μέτρηση. Για τους υπόλοιπους τοποθετείται κάποιο σημάδι στο σημείο της βολής τους. Αν η επόμενη βολή είναι καλύτερη το σημάδι τοποθετείται στο νέο σημείο, αν είναι χαμηλότερη παραμένει στο ίδιο σημείο.  Όταν όλα τα παιδιά ρίξουν από 4 βολές γίνεται μέτρηση μόνο των καλυτέρων βολών όσων πέρασαν τα 30 μέτρα.

ΜΗΚΟΣ  :  4 άλματα κάθε παιδί. Στην άκρη της τάφρου τοποθετούμε 2 μετροταινίες που δείχνουν την απόσταση από την κάθετη προέκταση της βαλβίδας.

Μετά το άλμα κάθε παιδιού υπολογίζεται με εκτίμηση το άλμα του αν είναι κάτω από κάποιο όριο π.χ.  3.5m. Αν το άλμα είναι καλύτερο γίνεται κανονική μέτρηση.

ΥΨΟΣ : Το αγώνισμα αρχίζει από το 1m. Έτσι η συμμετοχή των παιδιών ήταν περιορισμένη.

ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ : Τα παιδιά έφτιαξαν από το σχολείο τους ελεύθερα 4τράδες σκυταλοδρομίας. Χωρίστηκαν μετά σε σειρές και έτρεξαν (τελικές κούρσες).

Το μοντέλο δοκιμάστηκε κατά τη σχολική χρονιά 2003-04. Οι αγώνες (περιλαμβανόταν αγιασμός και χοροί) τέλειωσαν η ώρα 11:00.

ΜΟΝΤΕΛΟ 2 : Καθολικής συμμετοχής παιδιών Στ΄ τάξης.

(ΚΒ΄ Δημοτικό, Η΄ Δημοτικό, Δημοτικό Καρμιώτισας, Αμερικάνικη Ακαδημία)

Συντονιστής Λούκας Κωνσταντίνου

Όλα τα παιδιά της Στ΄ τάξης είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε όσα αγωνίσματα ήθελαν. Τα αγωνίσματα γίνονταν το ένα μετά το τέλος διεξαγωγής του άλλου. Ο τρόπος διεξαγωγής σε μήκος και μπαλάκι έμοιαζε αρκετά με τον τρόπο διεξαγωγής του προηγούμενου μοντέλου (υπολογισμός με εκτίμηση). 

Στο ύψος τα παιδιά είχαν δικαίωμα σε 4 άλματα. Το κάθε παιδί μπορούσε να δοκιμάσει σε όποιο ύψος ήθελε.

Εναλλακτικά αγωνίσματα : Παράλληλα με τα αγωνίσματα της εγκυκλίου έγιναν :

  1. Άλμα σε ύψος με λάστιχο (και κουδουνάκι) αντί με μεταλλικό ή συνθετικό πήχη.
  2. Δρόμος εμποδίων με ύψος 30εκατοστά. (Τα παιδία μπορούσαν να λάβουν μέρος μόνο στον ένα δρόμο με εμπόδια και μόνο στο ένα άλμα σε ύψος)

ΜΟΝΤΕΛΟ 3 : Αυξημένης συμμετοχής (ΚΓ΄ΙΒ΄ΚΑ΄Ε Δημ. Σχολεία)

Συντονιστής : Νίκος Κεραυνός

Οι αγώνες έγιναν στο Τσίρειο Στάδιο (8 διάδρομοι)

ΔΡΟΜΟΙ : Το κάθε σχολείο μπορούσε να δηλώσει μέχρι 8 παιδιά σε κάθε αγώνισμα δρόμου (μέχρι 32 παιδιά σε κάθε αγώνισμα δρόμου). Σε κάθε ημιτελική κούρσα (4) λάμβαναν μέρος ο 1ος και 8ος καλύτερος αθλητής του ενός σχολείου, ο 2ος και 7ος του άλλου, ο 3ος και 6ος του άλλου και ο 4ος και 5ος του άλλου. Από κάθε κούρσα προκρίνονταν οι 2 πρώτοι για τον τελικό.

ΑΛΜΑΤΑ και ΡΙΨΗ : Μέχρι 6 παιδιά ανά αγώνισμα (η μέτρηση κάτω από κάποιο όριο γινόταν κατ� εκτίμηση). Το ύψος άρχισε από το 1μέτρο, έτσι η συμμετοχή περιορίστηκε.

 

Παρόμοιο μοντέλο χρησιμοποιήθηκε και από όμιλο της Δυτικής Περιφέρειας Λεμεσού (συντονιστής Μάριος Νικολάου).

επιστροφή

 

ΣΧΕΔΙΑ  ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ  ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ � ΛΑΡΝΑΚΑΣ  ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Εισηγητής: Ονησίφορος Ιωάννου
  1. Συνάντηση με παιδιά 2 σχολείων
  2. Στόχος η συμμετοχή όλων των παιδιών της Στ΄τάξης σε συναντήσεις καλαθόσφαιρας, ποδοσφαίρου και χάντμπολ.

Σχέδιο σχολικής αυλής (περιέχει ένα γήπεδο καλαθόσφαιρας και γήπεδο ποδοσφαίρου. Το γήπεδο ποδοσφαίρου χωρίστηκε, με κώνους ή κινητά δοκάρια, σε δύο μικρότερα γήπεδο, ένα για ποδόσφαιρο και ένα για χάντμπολ ).

α) Τα παιδιά και των δύο σχολείων χωρίστηκαν σε τριάδες.

α.1.  Στο γήπεδο καλαθόσφαιρας πήγαν 3 τριάδες (9 παιδιά) κάτω από κάθε καλάθι, για να αγωνιστούν (18 αγωνίζονταν) και άλλοι 18 για να παρακολουθήσουν (ομάδες αναμονής για το επόμενο παιγνίδι). Σύνολο 36 παιδιά.

α.2. Στο μισό γήπεδο ποδοσφαίρου που είχε διαμορφωθεί σε γήπεδο χάντμπολ 2 τριάδες (μια από κάθε σχολείο) αποτελούσαν τη μια από τις αντίπαλες ομάδες και μια άλλη εξάδα την άλλη ομάδα. 2 άλλες εξάδες ήταν η ομάδες αναμονής (θεατές) που θα έπαιζαν στο επόμενο παιγνίδι. Σύνολο 24 παιδιά.

α.3. Το ίδιο ακριβώς έγινε με το άλλο μισό γήπεδο στο οποίο τα 12 + 12 παιδιά θα έπαιξαν και παρακολούθησαν χάντμπολ. Σύνολο 24 παιδιά.  

α.4. 2 εξάδες στο γήπεδο σκοποβολής κώνων. Σύνολο 12 παιδιά. Το γήπεδο σκοποβολής χρησιμοποιείται μόνο όταν παραστεί ανάγκη (περισσεύουν παιδιά σε κάποια μετακίνηση). Οι μετακινήσεις γίνονται από καλαθόσφαιρα στο ποδόσφαιρο, μετά στο χάντμπολ και μετά στην καλαθόσφαιρα�

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΕΧΟΥΝ  96.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ 1. : Υπάρχουν 24 παιδιά και στην καλαθόσφαιρα και στο γήπεδο σκοποβολής, έτσι που να υπάρχει σε όλα τα γήπεδα αγωνιστική ομάδα και ομάδα ξεκούρασης. Σε όλα τα παιγνίδια αγωνίζονται 6 εναντίον 6 (σύνολο 96 παιδιά).

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ 2. : Άλλος συνδυασμός είναι 5 εναντίον 5 (σύνολο παιδιών 80).  Μετακίνηση γίνεται κάθε 10 λεπτά. Σε 80λεπτά όλα τα παιδιά περνούν και από τα 4 σημεία με ενεργό χρόνο συμμετοχής 40 λεπτά για κάθε παιδί (και 40 λεπτά ξεκούραση � θεατές).

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ 3.  :  Οι 4 πεντάδες των παιδιών π.χ Π1, Π2, Π3, Π4 σε κάθε παιγνίδι αγωνίζονται εναντίον διαφορετικής πεντάδας. Δηλ. στην καλαθόσφαιρα παίζουν Π1 � Π2 και Π3 � Π4, στο ποδόσφαιρο Π1 � Π3 και Π2 � Π4, στο χάντμπολ Π1 � Π4 και στη σκοποβολή όλοι εναντίον όλων.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ 4.  :  Το μοντέλο αυτό χρειάζεται περισσότερους δασκάλους για να λειτουργήσει. Αντί για ομάδες ξεκούρασης υπάρχουν διαφορετικοί σταθμοί απασχόλησης (ζωγραφική, αγγειοπλαστική, χορός, θεατρικό παιγνίδι�)

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ 5.   :  Αντί για πολλά αθλήματα έχω μόνο ένα, π.χ. ποδόσφαιρο ή χάντμπολ. Φτιάχνουμε 3 � 4 γήπεδα με κώνους (τέρματα) και σπάγκο (πλάγιες γραμμές, περιοχή τερματοφύλακα). Τα υπόλοιπα όπως πιο πάνω.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ότι σε όλες τις περιπτώσεις συζητούμε πριν με τα παιδιά τους κανονισμούς της διοργάνωσης, που μπορεί να είναι διαφοροποιημένοι από τους επίσημους κανονισμούς του συγκεκριμένου αθλήματος. Έμφαση δίνεται στο FAIR PLAY και τη  συμμετοχή. Καλό είναι διαιτητές να είναι παιδιά. Οι αγωνιζόμενοι δεν αμφισβητούν τις αποφάσεις του διαιτητή, εκτός κι αν πρόκειται για δηλώσεις παραδοχής � διευκόλυνσης του διαιτητή (π. χ. «εγώ έβγαλα τη μπάλα έξω , παίζει η άλλη ομάδα�»).

επιστροφή

 

ΠΩΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΤΕ ΕΝΑ «ΠΑΝΗΓΥΡΙ» ΜΙΝΙ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 

   Οι πιο κάτω εισηγήσεις για τη διοργάνωση της εκδήλωσης που αναφέρονται αναγράφονται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας της χειροσφαίρισης www.eurohandball.com .

Μετάφραση: Γιολάντα Κούκου - Κυριακίδου

1.Φιλοσοφία διοργάνωσης «πανηγυριών» φεστιβάλ μίνι-χάντμπολ (σε κλειστά γήπεδα και υπαίθρια)

Η  μεγάλη  ποικιλία  παιχνιδιών προωθεί την απόλαυση και την ευχάριστη εμπειρία του αθλητισμού.

Τα φεστιβάλ μίνι-χάντμπολ σημαίνουν  οργάνωση διάφορων παιχνιδιών και  διάφορων μικρών διαγωνισμών  ανάλογα με την ηλικία. Τα παιχνίδια που διοργανώνουμε για τα παιδιά μικρών ηλικιών  πρέπει να χαρακτηρίζονται από ασκήσεις και στόχους που αρμόζουν στην ηλικία τους, με  τροποποιημένους κανονισμούς  παιχνιδιού και προ πάντων  αλλαγές  στην οργάνωση. Τα ανταγωνιστικά παιχνίδια με  σύστημα βαθμολογίας δεν ανήκουν σε αυτές τις ηλικίες. Τα αθλητικά πανηγύρια μίνι-χάντμπολ επιτρέπουν στις ομάδες  να συγκριθούν η μια  με την  άλλη. Παράλληλα υπάρχουν και εναλλαχτικά  παιχνίδια στα οποία τα παιδιά μπορούν να παίξουν το ένα με το άλλο, απολαμβάνοντας το παιχνίδι μέσα από μια ευχάριστη εμπειρία. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει μια μεγάλη  ποικιλία  παιχνιδιών και εξοπλισμός διαθέσιμος, με τα παιχνίδια να προωθούν τις  συνεργασίες, ολόκληρη η ομάδα, θα  διασκεδάσει και θα ελέγξει το συντονισμό,τις κινητικές δεξιότητες, την τεχνική απόδοσή με την μπάλα μέσα από  απλές ασκήσεις, δοκιμασίες ή διαγωνισμούς.

2. Οργανωτικό φύλο οδηγιών:

Αγόρια και κορίτσια σε μικτές ομάδες.

Ηλικία: 6 - 10 ετών (ή ενδεχομένως και 11!).

Αριθμός παιχτών: 4 παίχτες και 1 τερματοφύλακας (4 + 1) ενδεχομένως επίσης 5 + 1 ως παραλλαγή για τα ασκημένα παιδιά.

Διάρκεια του παιχνιδιού: Σύμφωνα με την ηλικία κάθε παίχτης συμμετέχει  κατά προσέγγιση το ίδιο χρονικό διάστημα (ίσως επίσης μιά φορά να μπαίνει τερματοφύλακας).

Διαιτητής: Όχι ένας κανονικόςδιαιτητής, αλλά ένας δάσκαλος.

Κανόνες: Εξαιρετικά απλοί, ώστε να επιτραπεί στο δάσκαλο(διαιτητή) να λάβει δίκαιες και απλές αποφάσεις, τις οποίες τα παιδιά  να μπορούν να καταλάβουν. Οργάνωση: Σχολεία, "μίνι-τμήματα" των λεσχών, αθλητικές ημέρίδες, θερινά camping μίνι-χάντμπολ.

Μπάλα: Κατάλληλη για τα παιδιά (ζωηρόχρωμη), μαλακή, όχι πάρα πολύ βαρετή, πρέπει να αναπηδά καλά, να είναι εύκολο για ένα παιδί να την πιάσει, κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να απαλλάσει τα παιδιά από όποιο φόβο για παιχνίδι. Περιφέρεια 44 εκατ. σε 49 εκατ..

Γήπεδο: Μικρότερο από το συνηθισμένο  12 μ εώς  16 μ πλάτος , 20 μ εώς 24 μ μήκος (π.χ. 20 X 13 μ που είναι ένα τρίτο το μέγεθος ενός κανονικού γηπέδου χάντμπολ).

Περιοχή Τερματοφύλακα: Ημικύκλιο της ακτίνας 5 μ από τη μέση των δοκαριών. Τέρμα: Μικρότερο από το συνηθισμένο - 2.4 μ Χ 1.6 μ ή το κανονικό τέρμα του χάντμπολ 3 μ Χ 1.7 μ (μ)

Τόπος συναντήσεως: ένας χώρος αθλήσεων/μια αίθουσα με ένα γήπεδο χάντμπολ διαστάσεων 20 μ Χ 40 μ, που μπορούν να διαιρεθούν σε 3 μικρότερα γήπεδα

Γήπεδα 1 και 3 : τουρνουά μίνι-χάντμπολ «4+1»

Γήπεδο2:Άλλα παιχνίδια και  δραστηριότητες που να δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά για ψυχαγωγία και συνεργασία.

Διάρκεια:Περίπου 3-4 ώρες,  όχι κατά τη διάρκεια της ώρας μεσημεριανού γεύματος.

Συμμετέχοντες: 8-10  ομάδες

Διάρκεια παιχνιδιού:κάθε παιχνίδι 15λεπτά max.

 

3. Τα εναλλακτικά παιχνίδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

  μεταξύ των παιχνιδιών μίνι-χάντμπολ μπορούν  να ποικίλουν:

Ø     ελεύθερο παιχνίδι μικρά όργανα : πεντάλια, skateboard, ξυλοπόδαρα, σακουλοδρομίες, κ.λπ...

Ø      απασχόληση με μεγαλύτερα όργανα: πυραμίδα, φουσκωτά, πλαστική σφαίρα, αλεξίπτωτο, πίνακας στόχων, κ.λπ....

Ø      οι σταθμοί παιχνιδιών οργανώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε  ολόκληρη η ομάδα να λάβει μέρος (π.χ. μπαλόνια, σκοποβολή με μπάλα και  τενεκεδάκια )

Ø     τα παιχνίδια για συνεργασία πρέπει να πραγματοποιηθούν για όλους π.χ. κάθονται ο ενας  πίσω από τον άλλο σε μια γραμμή, κούρσες με τρενάκια ή αμαξάκια.

Τα παιχνίδια πρέπει να ποικίλουν από ένα αθλητικό φεστιβάλ στο επόμενο.

 4. Το Παιδαγωγικό Πλαίσιο

           Τονίζεται ότι:

Ø τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς να ανταγωνίζονται

Ø η έμφαση στην εμπειρία παρά στο αποτέλεσμα

Ø  η απόλαυση είναι σημαντικότερη από την επιτυχία

Ø  η εμπειρία της ομαδικότητας είναι σημαντικότερη από το να κερδίσεις οποιοδήποτε  (δίκαιο παιχνίδι)

Ø  τα πάρα πολύ υψηλά αποτελέσματα πρέπει να αποφευχθούν

Ø  οι  εκπαιδευτικοί πρέπει να χρησιμοποιούν χαλαρά τους κανόνες

 

Ø εάν οι γονείς συμμετέχουν στις δραστηριότητες ο δάσκαλος αναλαμβάνει το ρόλο του συντονιστή.

   

5. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες των παιδιών

Δίνουν στο φεστιβάλ σας και το όνομα και το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων:

Ø     η κάθε ομάδα να αντιπροσωπεύει μια χώρα όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ø      "tick-off cards" για όλους να περνούν από όλους τους σταθμούς

Ø     σημαίες, ύμνοι,  μουσική, κοινή  προθέρμανση

Ø     δίνω βραβεία για όλους

6. Η έννοια του δίκαιου παιχνιδιού

Δίκαιο παιχνίδι είναι όταν:

Ø     βλέπεις  τον αντίπαλο ως συνεργάτη

Ø     αγωνίζεσαι ενάντια στον αντίπαλο ακολουθώντας τους κανονισμούς

Ø     είσαι μετριόφρονας και στη νίκη

Ø     βοηθάς έναν πιό αδύνατο παίχτη

Ø     δεν χαλάς το παιγνίδι με τη συμπεριφορά σου

Ø     παραιτείσαι από ένα άδικο πλεονέκτημα

Ø     δέχεσαι τις αποφάσεις του διαιτητή, του προπονητή,του αρχηγού σου

Ø     ως θεατής χειροκροτείς όλες τις καλές προσπάθειες από όποια ομάδα και αν προέρχονται.

επιστροφή