Up ]

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ

Ελεύθερη μετάφραση: Παναγιώτα Κούκου-Κυριακίδου

1.Μανιτάρι

Αυτό είναι η βασική αφετηρία για τα παιχνίδια με το αλεξίπτωτο. Οι παίχτες παίρνουν μια άκρη γύρω από το αλεξίπτωτο. Τραβούν τις άκρες που κρατούν ώστε το αλεξίπτωτο να είναι τεντωμένο και  σκύβουν κάτω. Με το σύνθημα  ο καθένας στέκεται και τραβά το αλεξίπτωτο  αναγκάζοντας το να πάει προς τα πάνω  για να γεμίσει με  αέρα και να αυξηθεί όπως ένα γιγαντιαίο μανιτάρι.

Παραλλαγές μανιταριών

·        Με το σύνθημα δημιουργούμε το μανιτάρι.

·        Με το σύνθημα κάνουμε το μανιτάρι και κάνουμε ένα βήμα  πίσω και καθόμαστε κάτω από το μανιτάρι και έτσι όλοι βρίσκονται κάτω από μια σκηνή.

Με το σύνθημα ένας τρέχει στο κέντρο κρατώντας το αλεξίπτωτο.
2. O πάσαλος της τέντας

Ενώ είστε στη σκηνή, δοκιμάστε αυτό: Ένα άτομο επιλέγεται για να είναι ένας πάσαλος  και στέκεται στη μέση,  κρατά το κέντρο του αλεξίπτωτου όσο το δυνατόν ψηλότερα. Ο πάσαλος φωνάζει  το όνομα κάποιου και πηγαίνει και κάθεται στη θέση εκείνου που φώναξε. Ο παίχτης που άκουσε το όνομά του  πρέπει να ορμήξει στη μέση και να γίνει ο πάσαλος της τέντας προτού πέσει κάτω το αλεξίπτωτο.
  Εκεί επίσης μια παραλλαγή αυτού του παιχνίδια η οποία λέγεται jellyfish. Σε αυτήν την παραλλαγή, όλοι οι καθισμένοι παίχτες ταλαντεύονται για όσο το δυνατόν περισσότερο. Από το εξωτερικό, το αλεξίπτωτο  πρέπει να μοιάσει με γιγαντιαίο jellyfish.

3. Ανάποδη σκηνή
Ένας εναλλακτικός τρόπος να γίνει μια σκηνή είναι οι παίχτες να ξαπλώσουν ανάσκελα με τα κεφάλια στο κέντρο και τα πόδια ψηλά. Τεντώστε το αλεξίπτωτο  σφιχτά και διπλώστε το  κάτω από τις πλάτες σας έτσι κρατά τα πόδια σας επάνω. Μπορείτε να φέρετε σε μια μαλακή μπάλα και να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για να το αναπηδήσετε μέσα από τη σκηνή.
4.Κλιματισμός

Αυτό το παιχνίδι είναι καλό για την ανάκτηση μετά από ένα ενεργητικό παιχνίδι. Κρατήστε το αερόστατο  τεντωμένο.Το 1/3 των παιδιών μπαίνουν κάτω από το αερόστατο ανάσκελα  με τα κεφάλια στο κέντρο. Τα υπολοιπα παιδιά κάνουν το μανιτάρι πολές φορές.Το αερόστατο μοιάζει σαν ένας  γιγαντιαίος ανεμιστήρας, και η αίσθηση του αερόστατου που πάει πάνω-κάτω είναι πολύ παράξενη.

5. Ο ωκεανός  - Εισηγητής: Amy Chartier

Προσποιούμαστε ότι το αλεξίπτωτο είναι ο ωκεανός. Τα παιδιά λένε το όνομα ενός ωκεανού. Τα παιδιά κινούν το αλεξίπτωτο ανάλογα με το δελτίο καιρού . (Ενθαρρύνουμε  τα παιδιά να είναι δημιουργικά). Παραδείγματος χάριν, θα πούμε, "άκουσα στο δελτίο καιρού  αυτό το πρωί ότι υπήρξε ένα μικρό αεράκι πέρα από τον Ατλαντικό. Αυτό πως μπορούμε να το δείξουμε με το αλεξίπτωτο; Τα παιδιά ανταποκρίνονται δημιουργώντας  μικρά κύματα στο αλεξίπτωτο. Άλλες προτάσεις  - υψηλοί άνεμοι, χιόνι (θα έπρεπε να το τραβήξουμε για να κάνουμε σφιχτά τον πάγο), τυφώνες, κ.λπ.... Μόλις αντιληφθούν περι τίνος πρόκειται  οι δυνατότητες είναι ατελείωτες. 

6. Μπάλα στο αλεξίπτωτο

Αυτό το παιχνίδι παίζεται καλύτερα με μια  μεγάλη μπάλα  παραλίας. Τοποθετείτε τη μπάλα  στη μέση του αλεξίπτωτου  και τραβήξετε προς τα πάνω και έξω, ρίξτε τη μπάλα όσο το δυνατόν υψηλότερη στον αέρα. Αυτό το παιχνίδι μπορεί επίσης να παιχτεί και με αντικατάσταση της μπάλας με ένα μικρό παιδί ή μια κούκλα.

7. Ανταγωνιστική μπάλα στο αλεξίπτωτο

Χαράξετε  μια γραμμή στη διάμετρο του αλεξίπτωτου. Έχετε δύο ισάριθμες ομάδες στην κάθε πλευρά. Ρίξτε μια μπάλα στη μέση. Ο στόχος είναι να πάει η μπάλα  από την πλευρά της άλλης ομάδας , και μάλιστα  να την στείλουν στο έδαφος πάνω  από τα κεφάλια άλλης ομάδας. Δεν πρέπει τα χέρια να αφήσουν σε καμιά περίπτωση το αλεξίπτωτο  ή να αγγίξετε την μπάλα με οποιοδήποτε μέρος του σώματος. (Μπορεί αν θέλουν τα παιδιά να κρατάνε το σκορ αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο). 

Μετά από αρκετή πρακτική  η ομάδα θα συνειδητοποιήσει ότι απαιτείται συντονισμός και  στρατηγική  για να τινάσουν την μπάλα από το αλεξίπτωτο.
8. Popcorn

Το παιχνίδι ξεκινά με το να κρατούν όλοι το αλεξίπτωτο τεντωμένο. Ρίξτε όσες πιο πολλές μαλακές μπάλες  μπορείτε να βρείτε πάνω στο αλεξίπτωτο. Κατόπιν δοκιμάστε πόσο γρήγορα μπορείτε να τις κάνετε να αναπηδήσουν μακριά και  έξω από το αλεξίπτωτο. Εναλλακτικά μπορείτε να έχετε τα μισά από τα παιδιά να προσπαθούν να κάνουν τις μπάλες να αναπηδήσουν έξω από το αλεξίπτωτο και οι άλλοι μισοί να κρατήσουν τις μπάλες να μην φύγουν από το αλεξίπτωτο.

9. Μπάλες που αναπηδούν 

Το παιχνίδι ξεκινά όπως προηγουμένως και αυτή τη φορά έχει δύο ή τρία παιδιά κάτω από το αλεξίπτωτο. Τα παιδιά κάτω από το αλεξίπτωτο προσπαθούν να κτυπήσουν τις μπάλες να τις κάνουν να αναπηδήσουν έξω από αυτό ενώ οι υπόλοιποι προσπαθουν να τις κρατήσουν να αναπηδούν πάνω.

10. Μπάλα που κυλά
Ο καθένας κρατά το αλεξίπτωτο τεντωμένο. Τοποθετήστε μια μεγάλη μπάλα κοντά στην άκρη. Προσπαθήστε να κάνετε τη μπάλα να κυλήσει γύρω από την άκρη του αλεξίπτωτου. Για να γίνει αυτό, κάποιος αρχίζει το κύλισμα της μπάλας. Καθώς έρχεται η μπάλα χαμηλώνουμε την άκρη που κρατάμε και καθώς φεύγει ανυψώνουμε την άκρη μας. Όταν όλοι  συγχρονιστούν, δημιουργείται ένα είδος κύματος που πηγαίνει γύρω από την άκρη του αλεξίπτωτου  που ωθεί την μπάλα σε μια ομαλή κυκλική κίνηση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συγκέντρωση και τη συνεργασία όλης της ομάδας , αλλά δίνει ένα πολύ δυνατό αίσθημα ανταμοιβήε  για μια ομάδα όταν επιτύχει τελικά τη σωστή κίνηση. Μόλις κατακτηθεί από την ομάδα η σωστή κίνηση μπορεί να γίνει προσπάθεια από την ομάδα  να αλλάξει την κατεύθυνση ή να αυξήσει την ταχύτητα της μπάλας.
11. Tortoise

Το αλεξίπτωτο γίνεται ένα τεράστιο κοχύλι. Τα παιδιά μπαίνουν από κάτω όπως βλέπουμε στο σχέδιο και τα παιδιά προσπαθούν να κινηθούν όλα μαζί. Μόλις τα καταφέρουν μπορεί να τους βάλουμε και διάφορα εμπόδια στη διαδρομή τους για να προσπαθήσουν να τα υπερπηδήσουν για να φτάσουν στο τέρμα.Τα εμπόδια είναι ανάλογα με τις δυνατότητες των συμμετεχόντων

12.Φώτα κυκλοφορίας  (ιδέα από την Trish) 
Όλα τα παιδιά μπαίνου κάτω από το  αλεξίπτωτοκαι κινούνται ανάλογα με τα χρώματα που λέει ο Παιδαγωγός. 
Κόκκινος - στάση 
Πορτοκάλι – αλλαγή κατεύθυνσης 
Πράσινος - επιτάγχυνση

Άλλες οδηγίες θα μπορούσαν επίσης να προστεθούν, όπως 
Μπλε - κραυγή: "Γειά σας κ. Όνομα του παιδαγωγού. 
13. Αλλαγή
Κάνετε το «μανιτάρι» με το αλεξίπτωτο και φωνάξτε  μια οδηγία, π.χ. "αλλαγή εάν φοράτε  κόκκινο". Ο καθένας που φορά κόκκινο πρέπει να τρέξει κάτω από το αλεξίπτωτο στην αντίθετη πλευρά, πριν  το αλεξίπτωτο τους σκεπάσει (αν και αυτό είναι μέρος της διασκέδασης).
14. Καρέκλες χωρίς μουσική
Αριθμούμε τα παιδιά γύρω από το αλεξίπτωτο με αριθμούς 1,2 και 3..Κάνουμε το μανιτάρι και λέμε ένα αριθμό και πώς να κινηθεί.

Παραδείγματος χάριν: "1 μπαλαρίνα ", τότε όλα τα παιδιά που έχουν τον αριθμό 1 κάτω από το αλεξίπτωτο πάνε απέναντι κάνοντας την μπαλαρίνα.

15. Καρχαρίας

Τα παιδιά κάθονται με τα πόδια τεντωμένα κάτω από το αλεξίπτωτο έχοντας το αλεξίπτωτο τεντωμένο. Το αλεξίπτωτο είναι η θάλασσα και τα παιδιά κάνουν τα κύμματα.

Μόλις πάνε καλά τα κύματα, επιλέγουμε  κάποιο για να είναι ο καρχαρίας, και αυτός εξαφανίζεται κάτω από το αλεξίπτωτο. Ο καρχαρίας επιλέγει ένα θύμα και τους αρπάζει από τα πόδια. Το θύμα θα αφήσει  μια κραυγή και θα εξαφανιστεί κάτω από το αλεξίπτωτο και γίνεται καρχαρίας. Ο παλιός καρχαρίας μπορεί να γίνει λουόμενος, ή να συνεχίσει ένας καρχαρίας (ανάλογα με την απόφαση του δασκάλου).
16. Γάτα και ποντίκι

Τα παιδιά στέκονται σε κύκλο και κρατούν το αλεξίπτωτο τεντωμένο στο ύψος της μέσης. Ένα παιδί γίνεται το ποντίκι και πηγαίνει από κάτω. Ένα άλλο γίνεται  γάτα και στέκεται πάνω στο αλεξίπτωτο. Η γάτα προσπαθεί να πιάσει το ποντίκι, αλλά επειδή το αλεξίπτωτο είναι τεντωμένο το ποντίκι δεν φαίνεται.

Κάθε τόσο μπορούμε να δίνουμε στη γάτα μια ένδειξη με το χαμήλωμα του αλεξίπτωτου για να αποκαλύψετε το ποντίκι, αμέσως όμως το ψηλώνουμε για να βοηθήσουμε το ποντίκι να αλλάξει θέση. Μπορείτε να δοκιμάσετε το παιχνίδι με δύο ή τρία ποντίκια και δύο ή τρεις γάτες.
17. Πλυντήριο ρούχων    Εισηγητής: Michele Berry:

2 ισάριθμες ομάδες. Η μια  είναι το πλυντήριο και η άλλη  η πλύση. 

Το παιχνίδι παίζεται όπως ακριβώς δουλεύει το πλυντήριο.Η πλύση (ρούχα και σκόνη ) κάθονται κάτω από το αλεξίπτωτο και  δίνουν στο αλεξίπτωτο ένα καλό κούνημα. Η πλύση γυρίζει  με έναν τρόπο - που οργανώνεται από τα παιδιά που κρατούν από έξω το αλεξίπτωτο και τα παιδιά από κάτω κινούνται ανάλογα. Το αλεξίπτωτο κάνει κύκλο. Στροφή ξεβγαλμάτων (κούνημα) (κύκλος αντίθετα) πάλι. Κούνημα και έπειτα στέγνωμα - πάνω-κάτω μεγάλες μετακινήσεις. 

Επαναλάβετε το παιχνίδι- αντιστρέφοντας τους ρόλους των παιδιών - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!

Πηγή:

Parachute Ideas

http://www.teachingideas.co.uk/pe/parachute/contents.htm

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ (ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑΜΑΘΗΜΑΤΟΣ)

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ (ΣΤΙΣ ΔΙΔΑΚ/ΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ)